FIS håper å få tre nye OL-øvelser på plass fra 2022

Skipresident Erik Røste håper at IOC vil godta FIS' sitt forslag om å innføre tre nye øvelser i OL i 2022. Blant annet er kvinnekombinert foreslått. Les mer Lukk

Mixed lagkonkurranse i hopp, kombinert for kvinner og Big Air i fristil er forslagene fra FIS til nye disipliner på OL-programmet i Beijing 2022.

Det er styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) som står bak forslagene overfor Den internasjonale olympiske komité (IOC).

– Vi er godt fornøyd med at FIS Council har besluttet å søke om at Mixed lagkonkurranse i hopp, kombinert for kvinner og Big Air i freeski skal bli olympiske øvelser. Norges Skiforbund har vært av pådriver for å utviklingen av både hopp og kombinert for kvinner. Med signalene fra IOC om at de skal arbeide for at begge kjønn skal kunne delta i de samme øvelsene i olympiske idretter, har jeg stor tro på at dette blir vedtatt, sier skipresident Erik Røste.

Det er første gangen FIS innstiller på at kvinnekombinert blir ny OL-øvelse. Til vinteren er det terminfestet tidenes første kontinentalcuprenn for kombinertkvinnene, mens det er planlagt både verdenscuprenn og som VM-gren fra 2019–2021.

Thea Øihaugen fra Gausdal Skilag er en av flere jenter som ser fram til at kvinnekombinert kommer på OL-kartet fra 2022. Den talentfulle kombinertjenta ble nesten satt ut da hun fikk høre om nyheten.

– Det er både kult og tøft at FIS har innstilt kvinnekombinert inn på OL-programmet. Dette er også veldig motiverende for å satse videre for min del, og ikke minst et langt og viktig steg for at kvinnekombinert blir etablert som en skikkelig internasjonal gren, sier Øihaugen.

Big Air i snowboard er for første gang på OL-programmet i Pyeongchang til vinteren. Om denne nye øvelsen vil bli en suksess i OL taler mye for at også freeski får samme øvelse i 2022.

– Freeski har i løpet av kort tid utviklet seg til å bli Norges Skiforbunds tredje største gren målt i antall medlemmer. Denne idretten inspirerer en ny generasjon. Det er derfor av stor betydning at Big Air blir en olympisk øvelse, sier skipresidenten.

Norges Skiforbund vil også fortsette å arbeide med at Telemark også skal bli en olympisk øvelse.

– Her jobbes det aktivt sammen med Kina for at Telemark allerede skal bli en olympisk disiplin i OL i Beijing i 2022, sier Røste.