Bjørgen: – I mine øyne var ikke Johaug dopet

Marit Bjørgen forsvarer Therese Johaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Marit Bjørgens uttaelser om Johaug-dommen vekker reaksjoner hos CAS-ekspert.

Marit Bjørgen og resten av skilandslaget er for øyeblikket på samling i Val Senales i Italia. Her forbereder de seg frem mot den kommende OL-sesongen.

I et intervju med den svenske avisen Expressen ble Therese Johaugs dopingdom tema.

– Therese var ikke dopet, sier Bjørgen.

– Jeg kjenner jo Therese så bra. Jeg vet hva hun står for. Og det er ikke å dope seg, sier Bjørgen. Hun fikk sin straff i CAS for ikke å ha kontrollert en forpakning tilstrekkelig, men de trodde jo på historien hennes, påpekte Bjørgen under intervjuet.

– Ingen bagatell

TV 2 møtte Bjørgen i Italia onsdag, og konfronterte henne med utsagnene om Johaugs dom. Overfor TV 2 hevder Bjørgen at nyansene i utspillene hennes ikke er kommet godt nok frem i Expressen-intervjuet.

– Jeg benekter ikke at Therese Johaug har fått en dopingdom, men jeg er overbevist om at hun ikke har dopet seg for å gå fortere på ski, sier Bjørgen til TV 2.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson fulgte høringen i dopingsaken mot Therese Johaug på Ullevaal stadion i januar. Les mer Lukk

CAS-ekspert, Robin MacKenzie-Robinson, savner en mer ydmyk holdning.

– Jeg har ikke noen problemer med at hun står opp for venninnen sin. Spørsmålet er om hun hadde gjort det samme om det hadde vært en annen utøver som hadde vært i Johaug sin situasjon. Det jeg tror mange har savnet i denne saken, inkludert meg selv, er en viss form for ydmykhet. At man faktisk erkjenner at Johaug har gjort en feil. At det å bli tatt i doping er særdeles alvorlig og ingen bagatell, sier han til TV 2.

Vurderer å fjerne sønnen fra barnehagen

I romjulen blir Marit Bjørgens sønn, Marius, to år. Å ha sønnen i barnehagen kan by på bakterieutfordringer for langrennsløperen.

Marit Bjørgen med sønnen Marius på armen.

Til VG forteller Bjørgen at hun var syk før hun reiste til Val Senales, og at hun vurderer å ta sønnen ut av barnehagen før OL. Løsningen kan bli aktuell for å minske sjansen for sykdom før OL.

– Man kan jo aldri garantere seg mot det, men vi har vurdert å ta Marius ut av barnehagen i januar slik at han er hjemme frem til jeg reiser til OL. Det er jo for å være helt på den sikre siden, sier Bjørgen.

Kan bli siste sesong

Marit Bjørgen vurderer karriereslutt etter kommende sesong, skrev Adresseavisen i sommer.

Bjørgen, som torsdag måtte nøye seg med tredjeplass i Lysebotn opp, utelukker ikke at 2017/2018-sesongen blir hennes siste i skisporet.

– Vi får se. Jeg tar det etter sesongen, sa hun til Adressa.

– Men du vurderer å legge opp?

– Ja, jeg er i tenkeboksen. Jeg tar et år av gangen nå.

Det som uansett er sikkert, er at Pyeongchang 2018 blir trønderens siste OL.

– Det er OL som er målet mitt. Det er mitt siste OL, så jeg har lyst til å gjøre alt jeg kan for å være best mulig forberedt til det, uttalte Bjørgen.