Norske sponsorer dropper OL i Sør-Korea

OL-ilden fra lekene i Vancouver tilbake i 2010. Les mer Lukk

Billettsalget til Sør-Korea-OL går tregt. I tillegg innrømmer Marit Bjørgen at situasjonen på Koreahalvøya gjør henne betenkt.

Det er fire og en halv måned igjen til OL-ilden skal tennes i Sør-Korea. Men billettslaget til lekene har foreløpig vært labert.

Billettsalget skygges av den spente stemningen på Koreahalvøya. Ski-arenaen i Pyeongchang ligger bare 80 kilometer sør for den nordkoreanske grensen.

Arrangørens håp om én million tilskuere synes å være et luftslott av atskillige dimensjoner.

Tidligere i september var 229.000 billetter solgt til vinterlekene. Det er mindre enn 20 prosent av det totale antall billetter som er lagt ut for salg.

Les også: Her er OL-medaljene

– For langt

Håpet om at 70 prosent av tilskuerne skal være lokale, virker mer enn hardt å oppnå etter den første salgsrunden. 52.000 av 750.000 billetter til landets egne innbyggere er solgt. Det tilsvarer sju prosent av de tilgjengelige billettene.

De mest populære idrettene etter billettsalg så langt er ishockey og kunstløp.

Heller ikke sponsorene til noen av de mest attraktive norske landslagene har store planer om å dra til Sør-Korea for å overvære lekene.

– Foreløpig har vi ikke tenkt til det. Det er langt og kostbart, sier Petter Svendsen, sponsorsjef i Telenor, til ABC Nyheter.

Han understreker at Telenor ikke drar til lekene grunnet sikkerhetsmessige årsaker.

Telenor er hovedsponsor av alpinlandslaget. Dette er en avtale som de har hatt siden 2005. Svendsen forteller at Telenor tidligere har vært på større arrangementer som OL og VM, men da har disse arrangementene har blitt gjennomført nærmere Norge.

Les også: Heiberg valgt til æresmedlem i IOC

Fokuserer heller på NM

Sponsorsjef i SpareBank 1, Stein Bugge.

SpareBank 1 er hovedsponsor for langrennslandslaget. Sponsorsjef Stein Bugge opplyser til ABC Nyheter at SpareBank 1 sender et knippe personer til Pyeongchang.

– Vi kommer til å være til stede med noen få representanter, men har ikke noe organisert eller planlagt turopplegg hverken for ansatte eller kunder. Vi mener det er for kostbart med en bred representasjon når det er så langt å reise, sier han.

– Burde ikke hovedsponsoren for nasjonalidretten være synlig til stede under olympiske leker?

– Vi kommer til å synliggjøre vårt sponsorat og heie på utøverne selv om de færreste av oss er fysisk til stede. Det mener vi er viktig. Samtidig er vi vel så opptatt av å være til stede på ski-NM på Vang i januar. Dette mesterskapet viser bredden i ski-Norge, påpeker Bugge.

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

DNB sponser både alpin- og skiskytterlandslaget. Heller ikke de har foreløpig planlagt noen tur til OL.

– Sånn det ligger an nå er det ikke planlagt noe opplegg med kunder eller ansatte. Mulig det er noen fra sponsorteamet vårt med, for å følge opp sponsoratene våre, sier informasjonsdirektør Even Westerveld til ABC Nyheter.

Les også: Paris tildelt OL i 2024, Los Angeles i 2028

Bjørgen: – Skremmende

For noen måneder siden reiste Aksel Lund Svindal spørsmålet mange ville ha svar på under en utøversamling der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) holdt et foredrag.

Der ble ikke Nord-Korea nevnt med et ord.

Svindal spurte hvor trygt det ser ut til å være i området.

– Vi forholder oss til de rapportene som Olympiatoppen har fra PST, og sikkerhetsvurderingen gjennom Utenriksdepartementet. Men jeg er helt sikker på at ikke alle (i langrennslandslagene) føler seg så veldig bekvem. Jo mer det nærmer seg, og jo større spenningen blir, så må vi i hvert fall ta det på alvor og snakke mer om det, uttalte landslagssjef Vidar Løfshus til NTB tidligere denne måneden.

Marit Bjørgen har fortalt NRK at hun følger med på situasjonen i Nord-Korea.

Marit Bjørgen omtaler situasjonen på Koreahalvøya som «skremmende». Les mer Lukk

– Det er skremmende. Man får jo med seg det som står i media. Frykten er kanskje mer om det blir et OL. Jeg tror at om vi drar til OL, så er det sikkert. Jeg tror ikke de sender oss om det er uro. Man er jo litt betenkt, sa langrennsdronningen.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø påpekte overfor NRK at det ikke er planlagt noe hastemøte om situasjonen på Koreahalvøya, men at de fortløpende holder seg oppdatert om situasjonen. Denne høsten skal det gjennomføres en samling hvor sportssjefer og trenere vil være til stede. På denne samlingen vil situasjonen på halvøya bli et tema.

Les også:

IOC har ingen plan B for Pyeongchang-OL

Odd-Bjørn Hjelmeset ny idrettssjef i skiskytterforbundet