Jurist: Bjørgens forklaring kan redde Johaug

DOPING: Therese Johaug vil fortsatt forsøke å bli frifunnet i dopingsaken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Advokat Gunnar-Martin Kjenner tror det er mulig at Therese Johaug kan slippe utestengelse.

Tirsdag ble det kjent at Therese Johaug motanker dommen på 13 måneders utestengelse til CAS og går for full frifinnelse.

I februar bestemte både Johaug og Antidoping Norge seg for ikke å anke dommen fra domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Men ettersom Det internasjonale skiforbundet (FIS) tok saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS) med ønske om en betydelig lengre utestengelse, har Johaug-leiren benyttet muligheten til å levere en motanke.

Les også:15 måneder er Johaugs smertegrense

– Mulig med frifinnelse

Selv om den norske langrennsstjernen i utgangspunktet godtok dopingutestengelse, vil CAS nå måtte ta stilling til om hun er skyldig.

HØRING: Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner fulgte høringen i dopingsaken mot Therese Johaug på Ullevaal stadion i januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Den kjente idrettsjuristen Gunnar-Martin Kjenner mener CAS-høringen dermed kan ende med full frifinnelse.

– Jeg tror det er mulig, men det er klart det er veldig vanskelig, tatt i betraktning at det skal så uhyre lite til før man kan si at det er ubetydelig skyld. Det inntrykket jeg hadde etter forhandlingene i Oslo, var at Johaug hadde gjort det som gjøres kan, sier Kjenner til Aftenposten.

Les også:Johaug forberedt på at OL kan ryke

Bjørgen kan bli avgjørende

Han tror også at Marit Bjørgens forklaring kan hjelpe Johaug.

– Det avgjørende var vitneforklaringen til Bjørgen. Hun uttalte at hun hadde gjort akkurat det samme i en tilsvarende situasjon. Når Bjørgen, med hennes posisjon i skimiljøet, og hennes status som en ordentlig, omsorgsfull og forsiktig person, sier hun hadde gjort det samme, kan ikke Johaug bebreides, sier Kjenner til avisen.

Tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen har tatt på seg ansvaret for innkjøpet og at han anbefalte Johaug å bruke kremen på en sår leppe. Han er blant dem som skal vitne i høringen.

VIKTIG FORKLARING: Skiløperne Marit Bjørgen (t.v) og lagvenninnen Therese Johaug under pressekonferanse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Les også:Var nådeløs mot Johaug – nå angrer hun

Risikerer 24 måneder

Høringen mot Johaug finner sted hos CAS i Lausanne i Sveits 6. juni. FIS har bedt om en «rimelig forlengelse» av utestengelsen på 13 måneder. Dersom også CAS finner Johaug skyldig, er minstestraffen 12 måneder, mens hun i verste fall kan risikere 24 måneders utelukkelse.

Nylig uttalte Johaug selv til NTB at hun tåler maksimalt 15 måneder dersom hun skal rekke OL i Pyeongchang neste vinter. 15 måneder vil bety at hun kan konkurrere igjen 18. januar 2018, mens OL starter tre uker senere.