Tittelen glapp for Carlsen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tittelen glapp for Carlsen
Etter 21 partier står Sergey Karjakin igjen som verdensmester.

I siste parti, nummer 21 i rekken, møtte Carlsen Peter Leko. Nordmannen brukte mye tid i starten av partiet, og til slutt ble det ikke mer enn remis.

Sergey Karjakin var 0,5 poeng bak før siste parti, og med russerens seier i partiet ble han også verdensmester.

– Fantastisk! Etter VM-kampen mot Magnus følte jeg at jeg hadde noe ugjort, men nå er jeg virkelig fornøyd, sa en jublende Karjakin til NRK etter at gullduellen var avgjort.

Carlsen og Karjakin endte begge på 16 poeng etter 21 partier, men russeren vant på tiebreak.

– Dummeste jeg har sett

Sølv ble for Carlsen som nederlag å regne. Han var langt fra fornøyd.

– Jeg er forbanna, jeg har ikke noe annet å si. Jeg gjør ikke jobben min, men det er ikke lett å slå noen med svart på kommando. Jeg klarer ikke å mobilisere, sa Carlsen til NRK etter tapet.

Han var heller ikke imponert over den polske spilleren som Carlsen mener burde vunnet over Karjakin i nest siste parti.

– Det er noe av det dummeste jeg har sett. Det var helt sykt. Helt sykt, sa han tydelig irritert.

– Det er ikke mulig å sette vekk, sånn som han dominerer. Karjakin bukker seg vekk, det skal ikke være mulig å tape. Jeg trenger bare det ene halvpoeneget, og så finner han den eneste måte å tape på, fortsatte Carlsen.

Nesten i nest siste

I nest siste parti møtte Magnus Carlsen Viswanathan Anand. De to har utkjempet mange sjakkslag før, og i lynsjakken var det Magnus Carlsen som stakk av med seieren.

I Sergey Karjakins parti endte det med seier til Karjakin over Radoslaw Wojtaszek. Dermed er Carlsen nødt til å ta poeng i sitt siste parti for å bli verdensmester. Wojtaszek var i føringen i store deler av partiet, men Karjakin snudde på utrolig vis. Til slutt valgte polske Wojtaszek å strekke neven over bordet og innrømmet nederlaget.

Forventet

Nordmannen tok som ventet styringen mot unge Onitsjuk i parti nummer 19 og gikk offensivt til verks. Ukraineren endte i tidsnød og var sjanseløs i sluttspillet.

Karjakin vant også sitt 19. parti mot ungarske Peter Leko. Dermed er stillingen 15-14,5 i gullduellen når det gjenstår to partier av lynsjakk-VM.

Snuoperasjon

Carlsen gikk på sitt andre tap i lynsjakk-VM i det 16. partiet mot hurtigsjakkmester Vassilij Ivantsjuk tidligere fredag, men kvitterte med to seirer i de påfølgende partiene mot Teimur Radjabov fra Aserbajdsjan og Baadur Jobava fra Georgia.

- Det var ekstremt viktig. Veldig viktig å komme seg med en gang etter tapet, sa Carlsen til NRK etter seieren mot Radjabov.

Mot Jobava i det 18. partiet var en desperat Carlsen i alvorlig trøbbel i sluttspillet, men vendte til seier etter en maktdemonstrasjon.

- Sjokkerende utvikling! Jobava hadde to bønder over, men dummer seg ut og taper partiet, kommenterte VG-ekspert Jon Ludvig Hammer.

Etter å ha innledet fredagen med seier mot franske Maxime Vachier-Lagrave, spilte Carlsen remis i de påfølgende partiene mot Hikaru Nakamura og regjerende mester Alexander Gristsjuk, før det ble tap mot Ivantsjuk.

Seier

Carlsen innledet fredagen med seier mot Maxime Vachier-Lagrave, som var en av nordmannens sekundanter i VM-kampen mot Karjakin.

- Det var litt vanskelig. Jeg prøvde noe vi ikke hadde sett på sammen. Jeg følte jeg var litt presset i åpningen og var litt bak på klokken, men jeg tok han igjen, og stillingen min var fin. Jeg spilte best da jeg hadde liten tid, slik det har vært her, sa Carlsen til NRK etter partiet.

Lynsjakk er preget av høyt tempo da spillerne kun har tre minutter på hele partiet i tillegg til to sekunder ekstra per spiller etter hvert trekk. Deltakerne spiller 21 partier totalt over to dager.

Spillerne skal gjennom ni partier fredag før verdensmesteren kåres.

Carlsen ble nummer tre i hurtigsjakk-VM i Qatar.