Carlsen likt med Karjakin etter første dag

Lynsjakk blir preget av høyt tempo da de to spillerne kun har tre minutter på hele partiet i tillegg til to sekunder ekstra per spiller etter hvert trekk. Det store norske håpet til gull er Magnus Carlsen. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Magnus Carlsen vant seks av sju partier etter tapet for Sergej Karjakin og er likt med russeren etter første dag av lynsjakk-VM i Qatar.

Carlsen slo kraftig tilbake etter tapet i femte parti og tok fem seirer på rad. Dermed var han likt med Karjakin før dagens nest siste parti, men med remis mot kineseren Yu Yangyi lot han russeren ta tilbake ledelsen.

Deretter gjorde Carlsen kort prosess med kroatiske marin Bosiosic, og takket være remis for Karjakin er har tetduoen 10 poeng hver etter første dag.

- Jeg innledet godt, men så var det to dårlige partier. Etter dem er jeg veldig fornøyd med spillet. Jeg gjorde få feil og var klart best med få sekunder til rådighet, sa Carlsen til NRK etter første dag.

- Jeg må spille mot alle de beste om jeg skal klare dette, men i dag er jeg veldig godt fornøyd med ti av tolv partier.

Spillerne skal gjennom ytterligere ni partier hver fredag før verdensmesteren kåres.

Karjakin-revansje

Karjakin fikk sin revansj på Carlsen for VM-nederlaget i New York da han vant det femte partiet, attpåtil med svarte brikker.

Nordmannen gjorde en stor feil midtveis i partiet da han endte opp med å gi bort dronningen for et tårn. Det ga Karjakin et soleklart overtak, og Carlsens forsøk på å redde remis mot slutten lyktes ikke til tross for et iherdig forsøk.

Etter det sviende nederlaget mot Karjakin vant Carlsen med svarte brikker mot Hrant Melkumyan. Armeneren brukte lang tid på sine trekk og hadde tidlig i partiet hele minuttet mindre til rådighet enn Carlsen.

Til slutt vant Carlsen etter et bondesluttspill.

- Det var ikke så mye fordel å snakke om, men jeg kjempet til siste slutt, og det er viktig. Man må holde partiet gående. Da kommer det sjanser, og det gjorde det også nå, sa Carlsen.

Les også: Magnus Carlsen tok bronse i hurtigsjakk-VM

Remis

Magnus Carlsen innledet lynsjakk-VM med tre seirer over Bu Xiangzhi, Francisco Vallejo og Saleh Salem.

Deretter måtte han nøye seg med remis i det fjerde partiet mot cubanske Leinier Dominguez.

Carlsen, med svarte brikker mot Dominguez, ble presset innledningsvis i det fjerde partiet, men reddet seg inn mot slutten. Til slutt maktet han å vinne tilbake en bonde. Da de to spillerne ble stående igjen med to tårn og fire bønder hver, ble de enige om å inngå remis.

- Jeg frøs plutselig totalt på et tidspunkt. Plutselig satt jeg der og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Da gjorde jeg et par dårlige trekk, men det gikk relativt greit, sa Carlsen til NRK.

Etter tapet mot Karjakin slo han tilbake med seirer mot Melkumyan, egyptiske Ahmed Adly og de tre russerne Danil Dubov, Riazantsev og Morozevitsj.

Lynsjakk blir preget av høyt tempo da de to spillerne kun har tre minutter på hele partiet i tillegg til to sekunder ekstra per spiller etter hvert trekk. Deltakerne spiller 21 partier totalt over to dager.