Magnus Carlsen tok bronse i hurtigsjakk-VM

Magnus Carlsen måtte nøye seg med bronse i VM i hurtigsjakk i Doha. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Les mer Lukk

Magnus Carlsen vant sine fire siste partier i VM i hurtigsjakk, men greide ikke å forsvare tittelen. Vassilij Ivantsjuk fra Ukraina ble verdensmester.

Ivantsjuk slo Carlsen i deres innbyrdes oppgjør tirsdag. Til slutt endte begge med 11 av 15 mulige poeng, men ukraineren gikk foran basert på motstandernes snittrating. Alexander Gristsjuk fikk også 11 poeng og skjøv Carlsen ned til 3.-plass.

- Problemet mitt er at jeg ikke har vært klar på starten av dagene. De tre siste rundene hver dag har jeg vel tatt 8,5 av 9 poeng, men jeg startet for dårlig. Første partiet i dag var krise, men jeg er veldig fornøyd med måten jeg tok meg sammen, sa Carlsen til NRK.

I nest siste parti slo Carlsen den ledende russeren Jan Nepomniatsjtsji etter meget godt spill og duket dermed for en spennende finale. Fem spillere sto med 10 poeng hver, men Carlsen kunne bli mester bare om ingen av de fire andre vant.

Ved poenglikhet avgjør nemlig snittranking på spillernes motstandere i VM, og der lå Carlsen bak de fire rivalene.

Carlsen slo Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan i siste parti, men da partiet var avgjort hadde Ivantsjuk allerede beseiret armeneren Hrant Melkumyan og sikret VM-tittelen.

Noen minutter senere vant Gristsjuk over Nepomniatsjtsji og tok sølvet.

"Horribelt"

Carlsen innledet dagen svakt. Verdenseneren var på 9.-plass etter to dagers spill og startet onsdagen med hvite brikker mot Anton Korobov, som lå som nummer seks.

Carlsen fikk raskt et overtak med flere bønder, men så gjorde han et dårlig trekk slik at det var Korobov som sto til soleklar seier. Den norske 26-åringen havnet i akutt tidsnød og ga til slutt opp.

- Jeg vinner en bonde for ingenting og tror at jeg kan sette ham sjakk matt, men så overser jeg et trekk. Det er helt horribelt, sa Carlsen til NRK etter tapet.

Carlsen måtte vinne resten av partiene avslutningsdagen for å være med i gullkampen. Stillingen var jevn lenge mot Vidit Santosh Gujrathi, men mot slutten presset Carlsen inderen og tok en viktig seier.

Slo tilbake

- Jeg var veldig sint etter forrige parti, men jeg har fortsatt mye å spille for. Det er bare å slå de jeg møter nå, sa Carlsen til NRK.

Nordmannen hadde svarte brikker mot Alexander Rijazantsev i neste parti, men russeren kom i trøbbel ved å tenke lenge med lite tid igjen på klokka. Til slutt så ikke russeren noe annet valg enn å gi opp.

- Det handlet om å kjempe. Jeg tok over initiativet og vant til slutt. Det var viktig, sa Carlsen til NRK.

Så ble det seier over Nepomniatsjtsji, som ledet hele turneringen.

- Jeg spilte tålmodig. Han gjorde flere nervøse trekk, og jeg tok mer og mer over. Det er mye jobb igjen å gjøre hvis jeg skal vinne dette, men nå kan alt skje, sa Carlsen til NRK.

Revansjlyst

Det ble "bare" 3.-plass, men avslutningen lover godt foran VM i lynsjakk torsdag og fredag.

- Gratulerer til Ivantsjuk og Gristsjuk. Slik det utviklet seg må jeg være fornøyd med bronse, men jeg kommer forhåpentlig enda sterkere tilbake i lynsjakk, sa Carlsen.

Aryan Tari endte på 57.-plass i VM, mens Simen Agdestein ble nummer 91 og Johan-Sebastian Christiansen 101.