Torstein Bae lover langvarig sjakkdrama

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin kjemper om VM-tittelen i onsdagens omspill. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Les mer Lukk

TV-seerne kan se fram til et spektakulært og langvarig omspill når Magnus Carlsen onsdag skal prøve å ta sin tredje strake VM-tittel i sjakk.

Mange følte seg snytt da det tolvte og siste ordinære partiet endte i remis etter bare 35 minutter. Dermed står det 6-6 sammenlagt mellom Carlsen og utfordrer Sergej Karjakin.

Onsdagskvelden blir derimot av et helt annet kaliber. Det lover NRKs populære sjakkekspert Torstein Bae.

– For publikum blir dette veldig morsomt. Mange har ikke sett noe annet enn partier med lang tenketid. Pila vil flytte seg mye mer, og vi vil se at spillerne kommer tilbake fra svært ugunstige posisjoner. Her får vi spill i mange timer, sier Bae til NTB.

For selv om VM-duellantene får kortere tenketid i omspillet, vil det trolig drøye før vi får en avgjørelse. For norske TV-seere kan kampen fort utspille seg i de sene nattetimer.

– Det er i alle fall en garanti for at det ikke er over med en gang. Jeg tipper det vil vare et sted mellom fem og sju timer. Med pauser vil fire hurtigsjakkpartier alene ta fem timer, forklarer Bae.

Bakgrunn: Klart for VM-omspill etter lynrask remis

Nervepirrende

Torbjørn Ringdal Hansen, som er kjent for å ha vært Carlsens første sjakktrener, grugleder seg til at alt skal avgjøres i glassburet på Manhattan i New York.

– Dette blir vanvittig gøy. En mer dramatisk sjakkdag er det ikke mulig å tenke seg, sier Hansen til NTB.

– Magnus er favoritt også i omspillet, men det blir langt fra enkelt. Jeg håper han klarer å avgjøre det etter de fire første hurtigsjakkpartiene, for det blir enda mer nervepirrende om det går til lynsjakk. Da er jeg mer usikker på hvordan det slår ut, legger han til.

Omspillet spilles på Carlsens 26-årsdag. Det innledes med hurtigsjakk, der nordmannen starter med svarte brikker. Står det 2-2 etter fire partier, skal det spilles to og to partier med lynsjakk. Det kan maksimalt gå opp til ti partier (fem kamper).

Skulle det fortsatt være uavgjort også etter lynsjakken, må VM avgjøres i såkalt armageddon. Da får spilleren med hvite brikker ett minutt ekstra, men han må også vinne partiet. Ved remis er det spilleren med svart som blir verdensmester.

– Problemet med dårlig tid er at du ikke rekker å fordype deg. Du kan ikke regne ut en komplisert stilling, og dermed blir det fort feil. Vi vil komme til å se dramatiske tidsnøder underveis, forteller Hansen.

Les også: Tidligere hjelper skuffet over Carlsen

Tror ikke på armageddon

Sjakkekspertene NTB har snakket med, anser det som svært lite realistisk at VM-kampen går helt til armageddon.

– Det er en teoretisk mulighet. Man skal aldri si aldri, men da må jo alle kampene med lynsjakk i så fall ende 1-1, sier Bae.

– Det anser jeg som usannsynlig. Jeg blir veldig overrasket om det går helt dit, mener Hansen.

En av Carlsens tidligere sekundanter, Kjetil A. Lie, er enda mer klar i sin tale:

– Det kommer aldri til å skje.

Les også:

Ingen vil ta på seg favorittstempelet

Carlsens bot halveres

En lettet Carlsen etter comebacket