Tidligere hjelper skuffet over Carlsen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tidligere hjelper skuffet over Carlsen
Magnus Carlsen hadde ingen planer om å sikre en ny VM-tittel i det siste ordinære partiet. – Gambling, mener sjakkgeniets tidligere sekundant Kjetil A. Lie.

Etter bare 35 minutter og 30 trekk var mandagens parti over. Carlsen gikk åpenbart for remis selv om han hadde fordel av å spille med hvite brikker. Med seier ville han blitt verdensmester for tredje gang på rad.

I stedet står det 6-6 sammenlagt, og Carlsen må satse på å avgjøre VM i onsdagens omspill. Det er samme dag som han fyller 26 år.

– Det var en sjokkerende rask remis. Jeg er skuffet over spilleopplegget til Magnus. Det var tannløst, og det virket som han bare ville sikre omspill. Det vil jeg kalle gambling, for han gir jo bort et hvitt parti. I omspillet stiller de ganske likt igjen, sier Lie til NTB.

Les også: Klart for VM-omspill etter lynrask remis

Sikret seg

Stormesteren var en del av Carlsens støtteapparat som sekundant i 2007. Han mener verdensmesteren fra Lommedalen viste Karjakin i overkant stor respekt.

– Det må ha vært noe med nerver å gjøre. I omspill blir det ikke sudden death som det hadde vært i dag om han hadde gjort en stor feil og tapt. Han har sikret seg flere muligheter, men det var et defensivt valg. Ikke et godt tegn, slår Lie fast.

– Jeg er usikker på hvem som er favoritt i omspillet. Magnus er kanskje litt foran med 55/45, men ikke noe mer. Psykologisk har VM-kampen skiftet fram og tilbake. At Magnus viste ham så stor respekt ved å gå for remis med hvite brikker, er en psykologisk seier for Karjakin. Det gir ham en boost.

Lie poengterer at russeren har sterke resultater etter omspill.

– Der han har tidligere vist seg å være psykologisk sterk.

Les også: Carlsen tilbake som storfavoritt

Starter med svart

Onsdagens omspill starter klokken 20 norsk tid. Det innledes med fire hurtigsjakkpartier, der Carlsen starter med svarte brikker. Spillerne får da 25 minutter hver og 10 sekunder per trekk.

Er det fortsatt ikke en vinner, skal det spilles to og to partier med lynsjakk. Da får spillerne fem minutter hver og tre sekunder per trekk. Det kan maksimalt gå opp til ti partier (fem kamper).

Skulle det utrolig nok fremdeles være uavgjort også etter lynsjakken, må VM avgjøres i såkalt armageddon. Da får spilleren med hvite brikker ett minutt ekstra, men han må også vinne partiet. Ved remis er det spilleren med svart som blir verdensmester.

Les også: Carlsens bot halveres

Lover drama

Lie lover en fartsfylt og dramatisk avslutning på mesterskapet i New York.

– Onsdag får vi et fyrverkeri av en kamp. Det blir en annen disiplin, der de må spille på intuisjon. Vi kommer til å se noen alvorlige feil. Drama blir det i alle fall.

Han har ingen tro på at omspillet går helt til armageddon.

– Det kommer aldri til å skje.

Carlsen vant sine to første VM-titler da han slo indiske Vishy Anand i 2013 og 2014.