Ingen vil ta på seg favorittstempelet før VM-avslutningen

Regjerende mester Magnus Carlsen og Sergej Karjakin (t.v.) fra Russland møter pressen i sjakk-VM. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Les mer Lukk

Magnus Carlsen har fordelen av hvite brikker i det siste ordinære VM-partiet mot Sergej Karjakin i New York, men vil ikke ta på seg favorittstempelet.

– Det ser bedre ut for meg enn det gjorde, svarte den regjerende verdensmesterens på pressekonferansen da begge spillerne fikk spørsmål om hvem de så på som den største favoritten.

– Ingen kommentar, var Karjakins svar.

Etter at det 11. partiet endte med remis lørdag kveld, er det Carlsen som har matchball med hvite brikker i det siste partiet før et eventuelt omspill. Men etter en lang og intensiv VM-kamp med lik stilling sammenlagt har begge spillerne mye å tape i siste kamp som spilles mandag.

– Det er så nære, så det er klart at alt av marginer kan tippe skalaen i den andres retning. Vi må bare se. Jeg var mye roligere under dette partiet, så det lover bra, sa Carlsen om VM-avslutningen.

– Vi er begge slitne. Jeg vet ikke hvordan kampen vil gå, men jeg kan ikke tenke for mye på situasjonen. Jeg vil bare prøve å gjøre mitt beste, sa Karjakin.

Les også: Carlsen: – Et godt resultat for meg

Sjakkpresidenten tror på Carlsen

Spør man den norske sjakkpresidenten Morten L. Madsen hvem som er favoritt, er han ikke i tvil.

– Magnus ser ut til å finne formen nå. Han er fremdeles favoritt i det vi nærmer oss slutten, sier Madsen til NTB.

– Remis her i nest siste runde var best for Magnus. Det var Karjakins siste parti med de hvite brikkene, og han hadde mest å tape.

Madsen er i New York sammen med flere andre nordmenn under VM-avslutningen. Lørdag var det utsolgt på Manhattan, og spenningen er stor for hvert eneste trekk som tas i glassburet.

– Stemningen i New York er elektrisk. Det er et stort engasjement og når trekk spilles gisper publikum i salen, forklarer sjakkpresidenten.

– Det siste partiet blir ulidelig spennende, hvor Magnus har de hvite brikkene, som er sjakkens hjemmebane, legger han til.

Les også: Carlsen tilbake som storfavoritt

Carlsen takket fansen

Skulle det gå til omspill kan det gå begge veier.

– Magnus skal være best i hurtigsjakk også, men da blir ikke bare sjakkferdighetene avgjørende. Nervene til utøverne også viktig, sier Madsen.

Interessen for kampen har vært enorm, og flere hundre tusen nordmenn har benket seg foran tv-skjermen til langt på natt for å få med seg VM-partiene. Carlsen sendte en takk til alle de skuelystne under lørdagens pressekonferanse.

– Jeg er veldig takknemlig for både de som er her og de som ser på kampen på tv. Jeg gleder meg over at så mange viser interesse for sjakken, sa nordmannen.

Les også: Sjakkekspert mener Karjakin viste svakhetstegn med uttalelse