Diack-sønn tok millioner fra russiske utøvere

Tidligere IAAF-president og sønnene hans anklages for å ta tatt millioner fra russiske friidrettsutøvere for å hemmeligholde positive dopingprøver og avvik i biologiske pass. Nye korrupsjonsskandaler rammer friidretten. Foto Bjørn Erik Larsen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) rammes av flere korrupsjonsanklager og nok en gang er Lamine Diack og sønnene i fokus.

Den ene sønnen, Papa Massata Diack, som er ettersøkt i Frankrike, men som gjemmer seg i fødelandet Senegal, har sikret seg millioner av euro fra russiske utøvere som sikret seg med «total beskyttelse» dersom de skulle feile en dopingtest.

Den tyske TV-kanalen ARD og avisen Le Monde i Frankrike avslører at seks russiske topputøvere betalte mellom 300.000 og 700.000 euro (fra 2,75 til 6,35 millioner norske kroner) til, blant andre, Papa Massata Diack. Det er store penger og alvorlige anklager som nok en gang kaster mørke skygger over IAAF.

Lamine Diack som satt som president i organisasjonen til Sebastian Coe tok over, sitter i husarrest i Frankrike. Alt tyder på at de sakene som rulles opp kommer til å få konsekvenser for Diack-familien.

Omfanget av de sakene som er rullet opp innenfor internasjonal friidrett er av et utenkelig format.

– Det er snakk om organisert tildekking av positive og mistenkelige dopingsaker som det er nesten umulig å forestille seg innenfor friidretten, hevder talsmenn for ARD. De slår også fast at det hovedsakelig er utøvere fra en nasjon som er involvert i dette med begge beina. Det er russiske utøvere det er snakk om.