Fiaskoåpning av de norske hopperne

Hopperen Daniel-André Tande under fredagens, sett med norske øyne, tunge åpningsrenn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Landslagstrener Alexander Stöckl mener at de norske hopperne har muligheten til å snu den svake sesongstarten allerede i lørdagens renn.

Daniel-André Tande ble beste norske på 14.-plass. Han var 28,3 poeng bak vinneren Domen Prevc fra Slovenia.

Tidvis gode treningshopp og en god prøveomgang bar bud om noe mer.

– Jeg er halvveis fornøyd jeg. Vi så ikke like gode hopp av våre beste som vi gjorde under den offisielle treningen eller spesielt i prøveomgangen. Tande gjorde det bra i alle hopp før konkurransen, men klarte ikke å ta det med i konkurransen. Da var han et stykke bak.

– 14.-plass på beste norske er for dårlig?

– Ja. Det er for dårlig. Absolutt. Men det var en ganske tett konkurranse, og om du ikke tar ut dine beste hopp, så har du ikke sjanse til å henge med i toppen.

Video

– Stusser du over at det ikke var én av de norske som klarte å henge med?

– Før konkurransen var det én som hadde muligheten til det, og det var Tande. Han viste veldig gode i alle treningsomganger og i kvalifiseringen, men ikke i konkurransen. Det må vi prate om i kveld.

– Dette blir en jobb. Vi må se på videobilder, analysere hva som er skjedd og finne ut hvorfor. Og så får vi prøve igjen i morgen.

– Det er kort tid?

– Slik er det hver eneste helg.

– Men er det mulig å snu det på så kort tid? Gutta var veldig skuffet nå?

– Jeg skjønner at de er skuffet, men det er små detaljer som skiller. Det er absolutt mulig å gjøre det bedre allerede i morgen. De gjør tekniske feil og treffer ikke helt på hoppet. Det er det som gjør at de ikke presterer godt nok. Da blir det 5-10 meter for kort, sa østerrikeren.

Bom og bom

Det var Tande som skulle gjøre det for Norge. Han har vist takter fra dag én i Ruka, men i konkurransen holdt det ikke denne gangen.

– Jeg gjør noen få feil i satsbevegelse og kjøring, og det gjør at jeg ender opp med for lite rotasjon på kulen og blir stående bak. Da går det ikke an å fly, sa Tande til NTB.

– Kan det blir bedre lørdag?

– Det er mulig å snu dette. Alle mine hopp her har vært bra bortsett fra konkurransehoppene. Jeg får skru opp en annen mentalitet foran rennet i morgen. Jeg vet hvordan jeg skal gjøre det. Jeg må bare gå tilbake til det vanlige.

– Det må bli en del prat i kveld?

– Vi må passe på å ikke grave oss ned etter slike hopp, og dette er nok borte straks vi kommer ned til boden og får skiftet. Det er ikke mer enn to hopp siden at dette var veldig bra.

Skuffende

Fannemel fikk det heller ikke til med 21.-plassen. Han var plassen bak landslagskollega Andreas Stjernen.

– Dette var en skuffende start på sesongen. Det er ikke her nivået skal være. Teknikken fungerte ikke. Jeg trodde at jeg hadde løst det i prøveomgangen, men så ble det overtenning i 1. omgang. Da fant jeg ikke tilbake til det i 2. omgang. Vi kan bedre enn dette. Vi liker å tro at vi er verdens beste hoppnasjon, men ikke i dag. I dag var vi skikkelig dårlig. Morgendagen får vise om vi er i stand til å snu dette, sa Fannemel til NTB.

Det samme var Andreas Stjernen inne på.

– Det var bedre enn i går. Prøveomgangen var også bra, men jeg klarte ikke å følge opp. Jeg ble nok litt for ivrig. Jeg har nok ikke vært stabil nok på trening heller. Vi er stykke bak, men med litt småjusteringer så tror jeg vi skal være i stand til å kjempe lenger opp på listene.

Storebror og storfavoritt Peter Prevc ledet klart etter 1. omgang, men han falt i sitt andre hopp og endte på 3.-plass. Tyske Severin Freund ble nummer to.