Hegerberg ble årets spiller

Ada Hegerberg var nominert til prestisjetung pris. Foto: Berit Roald (NTB scanpix) Les mer Lukk

Ada Hegerberg (21) ble torsdag kåret til årets fotballspiller i Europa på kvinnesiden.

Lyon-spilleren hadde konkurranse av franske Amandine Henry og tyske Dzsenifer Marozsan i kåringen. Journalister fra Det europeiske fotballforbundets 55 medlemsland stemte frem de tre finalistene.

Ada Hegerberg scoret 54 mål på 34 kamper for franske Lyon forrige sesong. I mesterligaen ble hun toppscorer med sine 13 fulltreffere. Hun var en helt sentral brikke i Lyon supersesong som endte med tre trofeer (liga, cup og mesterliga).

– Det var en stor ambisjon å vinne alle trofeene, og det var en fantastisk lagseier. Å stå her med trofeet er en stor ære. Det er en fantastisk følelse, sa Hegerberg fra scenen etter å ha mottatt den høythengende utmerkelsen.

Høydepunkt i karrieren

På spørsmål om hvor den norske landslagsprofilen legger ambisjonsnivået foran den kommende sesongen, lød svaret:

– Jeg må vel gå for 60 mål denne sesongen. Nei, jeg må bare fortsette å utvikle meg og vinne trofeer med laget. Ambisjonene er de samme som tidligere.

Mesterligaseieren var naturlig nok et karrierehøydepunkt for Lyon-proffen.

– Det var selvfølgelig en fantastisk følelse. Det var min første mesterligaseier, og det kronet en stor sesong for både meg og laget, sa Hegerberg.

Første ikke-tyske vinner

Det var fjerde gang at prisen for årets beste kvinnelige fotballspiller i Europa ble delt ut. Tidligere hadde den kun hatt tyske vinnere. Célia Šašić vant i 2015, mens Nadine Kessler og Nadine Angerer vant årene før det.

Ada Hegerberg står så langt med 30 mål på 51 kamper for det norske kvinnelandslaget. I september venter EM-kvalifiseringskamper mot Israel og Kasakhstan, men Norge er allerede klare for sluttspillet i Nederland neste sommer.

Også Cristiano Ronaldo fikk pris torsdag kveld. Foto: Eric Gaillard (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Ronaldo ble årets herrespiller

Av herrespillerne ble Cristiano Ronaldo (31) kåret til årets fotballspiller i Europa.

Portugiseren hadde konkurranse av franske Antoine Griezmann og Real Madrid-kollega Gareth Bale om prisen. Journalister fra Det europeiske fotballforbundets 55 medlemsland stemte fram de tre finalistene.

Ronaldo stakk av med prisen akkurat som i 2014.

– Føles fantastisk

– Dette føles fantastisk. Jeg er veldig glad, og jeg har bak meg en fantastisk sesong. Samtidig må jeg nevne de to andre spillerne her. De hadde store sesonger de også, sa Ronaldo.

Portugiseren bidro sterkt til at Real Madrid vant forrige sesongs mesterliga. I straffesparkkonkurransen i finalen scoret han på den avgjørende straffen. I sommer ble han så europamester med hjemlandet, men måtte tidlig forlate finalen med skade.

– Min største drøm da jeg var liten var å bli fotballspiller og å ha suksess på fotballbanen, og det har jeg klart. Drømmer kan bli virkelighet, sa Ronaldo torsdag.

Real Madrid må finne seg i å være blant mesterligafavorittene også denne sesongen.