Heiberg: – Må bruke hardere hånd mot dopingsynderne

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg fikk et nytt dopingslag fredag. Foto: Håkon Mosvold (/ NTB scanpix) Les mer Lukk

Norges rutinerte IOC-medlem Gerhard Heiberg åpner for langt tøffere straff i dopingsaker. – Vi kan ikke leve med dette, sier han til NTB etter ny OL-avsløring.

Fredag ble det klart at 23 retestede prøver fra London-OL i 2012 er positive, ifølge en pressemelding fra Den internasjonale olympiske komiteen (IOC).

– Vi har følt at vi ikke helt hadde grepet om noe. Vi har nå igjen fått bekreftet at noe ikke sto riktig til, men samtidig håpet vi ikke at dette var sant, sier Heiberg til NTB.

Det er ikke lenge siden IOC meddelte at 31 prøver fra Beijing-lekene i 2008 viste sport av doping. Det taller er nå steget til 32.

Bakgrunn: 23 positive prøver fra London-OL

Også dette kom frem etter analyser med nye metoder. Han mener veien videre blant annet går om tøffere reaksjoner for dopingsyndere.

– To års utelukkelse er åpenbart ikke nok. Skal vi øke til fire år? Vi må ganske enkelt ilegge strengere straffer. Dette går ikke lenger. Vi og idretten kan ikke leve med dette. Noe må gjøres med hardere hånd, sier en småsjokkert Heiberg, som også vil straffe ledere, trenere og medisinsk personell som er involvert i doping.

Han sier at en intern IOC-debatt om reaksjonsformer og straffeutmåling vil bli gjort i Rio de Janeiro i dagen før lekene starter i begynnelsen av august.

– Bør vi også ha pengestraffer? Bør vi utelukke hele nasjoner, idretter og forbund?, spør en engasjert Heiberg.

Les også:

USA etterforsker mulig systematisk doping i Russland

Bolt: – Meningsløst å slette verdensrekordene

Ny dopingskandale ryster friidretten