United bekreftelser Mourinho-ansettelse

José Mourinho har signert en treårskontrakt og blir ny manager i Manchester United bekrefter klubben selv på sine hjemmesider fredag.. Foto: Will Oliver (EPA / NTB scanpix) Les mer Lukk

José Mourinho har signert en treårskontrakt og blir ny manager i Manchester United.

José Mourinho:  
  • Fullt navn: José Mario dos Santos Felix Mourinho
  • Alder: 53 (født 26. januar 1963 i Setubal, Portugal)
  • Klubber som trener: Benfica (2000), União de Leiria (2001-2002), Porto (2002-2004), Chelsea (2004-2007), Inter (2008-2010), Real Madrid (2010-2013), Chelsea (2013-2015), Manchester United (2016-)

Meritter:

  • Seriemester (7): Porto (2003, 2004), Chelsea (2005, 2006, 2015), Inter (2009, 2010), Real Madrid (2012).
  • Mesterligaen: (2): Porto (2004), Inter (2010).
  • UEFA-cupen (1): Porto (2003).
  • Cupmester (4): Porto (2003), Chelsea (2007), Inter (2010), Real Madrid (2011).
  • Ligacupmester (2): Chelsea (2005, 2007, 2015).
  • Har også vunnet supercupen i Portugal, England, Italia og Spania.
  • Aktuell: Ny manager i Manchester United. Erstatter Louis van Gaal, portugiserens gamle læremester, i sjefsstolen på Old Trafford.

Dermed finner en av verdens rikeste klubber sammen med én av verdens mest suksessrike og frittalende managere.

– José er kort og godt den beste manageren i fotballen nå. Han har vunnet trofeer og inspirert spillere i land over hele Europa. I tillegg kjenner han selvfølgelig Premier League veldig godt, og han har vunnet tre titler her, sier United-direktør Ed Woodward til klubbens nettsider.

– Jeg vil gjerne ønske ham velkommen. Merittlisten hans er ideell med tanke på å utvikle klubben videre, til føyer han.

Treårskontrakt

Mourinho, som har vunnet mesterligaen med både Porto og Inter, har fått en treårskontrakt i United. Avtalen skal ifølge britiske medier ha en verdi på mellom 10 og 15 millioner pund per sesong. Det tilsvarer mellom 120 og 180 millioner norske kroner.

Det skal også vente ekstra bonuser dersom Mourinho fører United til ligagull eller til mesterligaen.

– Det er en helt spesiell ære å bli manager i Manchester United. Dette er en klubb som er kjent og beundret over hele verden. Det er en mystikk og kjærlighet rundt den, som ingen annen klubb kan vise maken til, sier portugiseren.

– Jeg har alltid følt en tilhørighet til Old Trafford. Noen av de viktigste minnene i karrieren min har jeg derfra, tilføyer han.

Tøffe byderby

En av de tøffeste hindrene i jakten på ligagull neste sesong finner trolig Mourinho på en annen kant av Manchester. Portugiseren gamle rival Pep Guardiola overtar nå managerposten i Manchester City etter suksessrike år i Bayern München.

Trenerduellene mellom Mourinho og Guardiola kan fort bli et fascinerende aspekt ved den kommende Premier League-sesongen.

Mange fotballprofiler har den siste tiden felt sin dom over kombinasjonen United og Mourinho. Keeperkjempen Peter Schmeichel er blant dem som tror portugiseren kan bli redningen for United, mens Hull-manager Steve Bruce mener sjansen til å signere portugiseren er for god til å ikke gripe.

United-legenden Eric Cantona er blant dem som er skeptisk til om Mourinho er rett mann for gamleklubben.

Samtaler

Mourinho har vært i samtaler med United-ledelsen siden nederlandske Louis van Gaal fikk sparken som manager mandag. Torsdag kom partene til enighet.

Dermed får Mourinho oppfylt drømmen om å lede Manchester United.

Et av de vanskeligste samtaleemnene i de siste dagenes forhandlinger skal ha vært knyttet til Mourinhos fotorettigheter. Den tidligere Chelsea-manageren har en rekke personlige sponsoravtaler som måtte avstemmes med den allerede eksisterende porteføljen på Old Trafford.

Mourinho vil trolig lede United for første gang når klubben møter Borussia Dortmund i Shanghai 22. juli.

Før den tid skal han riktignok lede et sammensatt lag av engelske stjerner i en veldedighetskamp på Old Trafford. Det oppgjøret finner sted 5. juni.

Les også:

Zlatans neste stopp er klar, men han holder tett

Sky Sports: – Mourinho enig med United

Van Gaal bekreftet ferdig