Glede i Latin-Amerika over FBI-operasjon mot FIFA

FBI-agenter bærer ut dokumenter fra hovedkontoret til det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet CONCACAF i Miami. Latinamerikanerne fryder seg over at fotballtoppene blir arrestert. Foto: Javier Galeano / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

I stedet for å føle seg ydmyket, slik de gjorde da Brasil ble knust mot Tyskland i fotball-VM i fjor, gleder latinamerikanske fotballfans seg over FBIs kampanje mot korrupsjon i FIFA.

Alle de sju som ble pågrepet av sveitsisk politi i Zürich, var fra Latin-Amerika og den karibiske regionen, og de var alle blant de mest kjente fotball-lederne på den vestlige halvkule. Nå kan de deporteres til USA og bli dømt til 20 år i fengsel.

– Dette skulle vært gjort for lenge siden. Alle disse folka er der bare for å stjele, sier avisselgeren Wilson Suares i Rio de Janeiro, byen som mange ser på som fotballens åndelige hjem og der forrige fotball-VM ble arrangert.

Suares' syn på saken ble gjentatt på gata og på Twitter-meldinger over hele kontinentet.

Latinamerikanske fans har lenge vært rasende på fotball-ledere som ble antatt å være korrupte, og motviljen mot FIFA var påtakelig under de omfattende protestene i Brasil foran fotball-VM i fjor.

Les også:Russland reagerer på USAs rolle i FIFA-saken

Alle fra regionen

De som ble pågrepet, er visepresident i FIFA, Jeffrey Webb fra Caymanøyene, som også er president for det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet CONCACAF. Eduardo Li, som leder fotballforbundet i Costa Rica, Julio Rocha, som har vært leder for Nicaraguas fotballforbund, Eugenio Figueredo som også er visepresident i FIFA og var fotball-leder i Uruguay, Rafael Esquivel, som er fotballens president i Venezuela, José Maria Marín, som tidligere var fotballpresident i Brasil, og Costas Takkas, også han i CONCACAF.

I tillegg er flere av de øvrige som er siktet i saken fra regionen, blant dem den tidligere visepresidenten i FIFA, Jack Warner, som onsdag meldte seg for politiet i hjemlandet Trinidad og Tobago, og Nicolas Leoz fra Paraguay, som tidligere var president i det søramerikanske fotballforbundet CONMEBOL.

Warner hadde ifølge lokalt TV ikke nok penger til å betale kausjonen på 3 millioner kroner, og måtte derfor tilbringe natten til torsdag i fengsel.

De sju som ble pågrepet, ble tatt på et av Zürichs mest eksklusive hoteller, der en suite koster over 30.000 kroner per natt, i forkant av FIFA-kongressen der Sepp Blatter ventes å bli gjenvalgt til en ny periode som president.

Les også:Over ti FIFA-topper pågrepet i hotellrazzia

Romario og Maradona fryder seg

– Dessverre var det ikke vårt politi som fakket dem, men noen måtte. Tyver må i fengsel, sier den tidligere stjernen Romario, som ble verdensmester i 1994 og nå er brasiliansk senator.

– Jeg håper dette får en positiv effekt, og gjør at vi i Sør-Amerika og Brasil endelig kan rydde opp i fotballen vår, sa han og roste amerikanske og sveitsiske myndigheter.

Anklagene som FBI har satt fram, går på organisert kriminell aktivitet, bestikkelser og hvitvasking av penger, og det overrasker ingen i Latin-Amerika der man lenge har tatt det for gitt at fotball-lederne beriker seg på bekostning av grasrotfotball.

– Vi har et FIFA med millioner av dollar, og det er spillere i Uruguay, i Costa Rica, som jeg blir fortalt tjener 150 dollar i måneden, sier Argentinas legende Diego Maradona og understreker overfor argentinsk TV at han fryder seg over å se topplederne bli arrestert.

Les også:Trans­pa­rency Inter­na­tio­nal: FIFA må gjennom omfat­tende reform

Korrupsjonsskandaler

Nyheten om siktelsene og pågripelsene kommer på et tidspunkt da latinamerikanerne blir stadig mer oppgitt over den massive korrupsjonen de blir utsatt for, og samtidig med store korrupsjonsskandaler i Brasil, Chile, Guatemala og andre land.

Brasils fotballforbund CBF sier de fullt ut støtter etterforskningen.

Brasils president Dilma Rousseff sier hun håper saken skal gjøre fotballen i regionen mer profesjonell, Costa Ricas myndigheter varsler egen etterforskning, og Bolivias president Evo Morales gjør det klart at FIFA-ledere må leve for fotball, ikke for å berike seg selv.

Mange av de arresterte er velkjente navn i sine hjemland. Marín blir husket i Brasil fordi han tusket til seg vinnerens medalje i en turnering for tenåringer i São Paulo, mens Venezuelas Esquivel har fått tilnavnet «Whisky-vel» fordi han har foretrukket et korrupt og høytflygende sosietetsliv framfor å arbeide for fotballen.