Northug tok NM-gull på 30 km

Petter Northug spurtet fra konkurrentene på 30 kilometer med skibytte. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Les mer Lukk

Petter Northug viste storform da han tok NM-gullet på 30 kilometer med skibytte. 29-åringen knuste konkurrentene på oppløpet.

Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug var forhåndsfavorittene på distansen, men Tour de Ski-vinner Sundby brøt løpet halvveis. Da var bordet dekket for Northug, som viste at VM-formen er på frammarsj.

– Hadde en god følelse, det fløyt ganske bra. Formen er der den skal være. Som regel har det gått best i VM når har jeg blitt nummer 60 og 70 i NM, men jeg håper det er mulig å holde den, sa Northug til NRK etter løpet.

Les også: Sundby måtte bryte: – Jeg er bekymret

Rolig løp

På den klassiske delen var feltet samlet fram til Didrik Tønseth satte fart på den siste runden. Da skøytedelen startet var det elleve løpere som utgjorde teten, bestående av blant andre Petter Northug, Tord Asle Gjerdalen, Niklas Dyrhaug, Tønseth og Simen Østensen.

Tetgruppen gikk i et rolig tempo på starten av den siste halvdelen av løpet. Ikke før den siste runden av løpet skrudde britiske Andrew Musgrave opp farten, før han roet ned igjen etter rundt 600 meter. Det kostet for 24-åringen. Da Tønseth satte fart på slutten måtte briten slippe.

Så tung ut

Tønseth var frisk på den klassiske delen og fordelte kreftene godt da de gikk over til fri teknikk. Han satte inn rykket til riktig tid og sammen med Dyrhaug skaffet duoen seg en liten luke. Men den var ikke stor nok til å holde unna, for da Northug fant fram kjempekreftene hentet han dem inn, selv om det så ut som at han var for langt bak.

På toppen av den siste bakken var det duket for spurtoppgjør mellom treningskameratene Northug og Dyrhaug. Strindheim-løperen hadde da få problemer med å ta gullet foran Dyrhaug.

– Vi har duellert siden vi var små unger og vi har delt rom i vinter. Vi er konkurransemennesker og det er artig å se at vi fortsatt er med i gamet, selv om vi skulle ha gitt oss for lenge siden, sa Northug

Les også: NM-gull til Heidi Weng