Carlsen-remis holdt til turneringsseier

Magnus Carlsen vant storturneringen i Nederland. Foto: EPA / NTB scanpix. Les mer Lukk

Magnus Carlsen vant storturneringen i Nederland etter å ha spilt remis mot kroaten Ivan Saric i sin siste kamp. Carlsen endte på 9,0 poeng.

Med hvite brikker spilte Carlsen uavgjort mot kroaten Ivan Saric i siste runde og endte som eneste spiller opp med 9,0 poeng.

Magnus Carlsen så en stund ut til å gå tapende ut av oppgjøret mot Saric. Innledningsvis hadde han noen mindre gode trekk som ga motstanderen et lite overtak.

– Det er bra å vinne turneringen, men det føles litt som i 2010 da jeg avsluttet turneringen veldig dårlig. Jeg velger å ta med meg de positive tingene, og det har vært noen av dem også, sa Carlsen til TV 2.

– De tre første partiene og de fire siste må jeg bare glemme, men mellom der var det seks seirer. De to partiene mot Levon Aronian og Fabiano Caruana er jeg selvsagt mest fornøyd med. Det var de to partiene som vendte turneringen for meg, sa verdensmesteren.

Utnyttet ikke overtaket

Kampen mot Saric snudde han da kroaten ikke klarte å utnytte overtaket til å sette Carlsen under ytterligere press. Da spillerne nærmest seg tidskontrollen etter 40 trekk, hadde verdensmesteren snudd tendensen i partiet.

Etter 49 trekk endte partiet med remis. På det tidspunktet var det klart at det utfallet ville være nok til å gi Carlsen seier i turneringen.

– Han klarte ikke holde å presset oppe, og jeg klarte å slå tilbake og få til en remisstilling, sa Carlsen.

Carlsen innledet turneringen med to remis og et tap. Så fulgte seks seirer på rad. De fire siste partiene endte alle med remis. Nordmannen har slitt med en lettere forkjølelse underveis, men det synes ikke å ha plaget ham nevneverdig.

Førstepremien i turneringen er verdt snaut 90.000 kroner (10.000 euro). Det spillerne får i startpenger er hemmelig, men betydelig høyere.

På annenplassen fulgte fire spillere med 8,5 poeng: Franske Maxime Vachier-Lagrave, nederlandske Anish Giri, amerikanske Wesley So og kinesiske Ding Liren.

Anand neste

Neste turnering for Carlsen blir en storturnering i tyske Baden Baden fra 2. februar. I det første partiet møter han VM-motstander Vishy Anand fra India.

Carlsen fikk spørsmål om hvordan han takler kjendisstatusen hjemme i Norge.

– Ikke noe problem. De fleste som stopper meg spør om sjakk, sa 24-åringen.

Han sa at han liker turneringsformen i den nederlandske turneringen hvor alle de 14 spillerne i hovedturneringen er invitert og møter hverandre kun en gang.

– Jeg har fått møte mange interessante spillere. Det er kanskje mer rettferdighet i turneringer hvor vi møter hverandre to ganger, men dette gjør det kanskje mer spennende. De var jo hele fem spillere som kunne vunnet til slutt, sa Carlsen.