Sjakkekspert: – Overraskende at Carlsen vant i dag

Atle Grønn var overrasket over at Magnus Carlsen avgjorde kampen allerede søndag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Les mer Lukk

Sjakkekspert Atle Grønn trodde ikke Magnus Carlsen ville klare å mobilisere til seier søndag, men verdensmesteren imponerte alle.

Magnus Carlsen ble søndag verdensmester da han vant med hvite brikker mot indiske Vishy Anand. Få hadde trodde at det ville skje i det ellevte partiet, der remis ville være et godt og sikkert resultat for den norske sjakkstjernen.

– Jeg synes det var overraskende. Det koster mye å mobilisere når man vet at remis holder. Jeg synes det er veldig stort. Det må være en lettelse for Magnus. Han var iskald utover i partiet i dag, det var imponerende, sier Grønn til NTB.

Les også: Carlsen forsvarte VM-tittelen

Anand hjalp til

Vishy Anand har kommet sterkt tilbake fra nederlaget i Chennai forrige år, men har likevel måtte tåle kritikk for spillet sitt etter seieren i parti tre. Inderen ville med remis søndag, fått muligheten til å komme à jour med hvite brikker tirsdag. 43-åringen valgte søndag å gå offensivt til verks.

– Anand fikk kritikk for åpningen sin fredag og får det nesten uansett hva han gjør. Jeg tror det lå litt moral bak valget hans i dag, at Magnus er en bedre spiller og ville vunnet uansett hva han gjorde, sier Grønn.

Les også: Statsministeren gratulerte Carlsen

Carlsen skaffet seg overtaket i VM-matchen da han vant det sjette partiet. Med remis i de avsluttende rundene ville han uansett ha vunnet, men det ble på papiret en overlegen seier 6,5-4,5.

– Anand prøvde ulike taktikker, men Magnus sto imot. Det var egentlig en jevn kamp, jevnere enn i fjor der små marginer kunne ha avgjort, men med seieren i dag ble det en overlegen seier, sier Grønn.

To år til neste kamp

Carlsen har spilt to kraftanstrengende kamper mot Anand på et år. Nå trenger han ikke forsvare VM-tittelen før om to år. Grønn tror ventetiden er en fordel.

– Mange mener at Magnus har sluppet seg ned til i år. Det har litt med at han hatt lite tid til å forberede seg, han bestemte seg jo kun to måneder før. Seieren er nok en utladning, men nå han har to år til å forberede seg på neste kamp og det er god ting, sier Grønn.