Carlsen må se opp for sulten Anand

Magnus Carlsen skal forsvare VM-tittelen sin i sjakk mot utfordreren Vishy Anand i Sotsji om en uke tid. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix) Les mer Lukk

Magnus Carlsen vil få se en helt annen utgave av Vishy Anand under VM-kampen i Sotsji. Likevel er nordmannen en klar favoritt.

Fakta om Magnus Carlsen:  

* 1990: Født 30/11 i Tønsberg, oppvokst i Bærum

* 2004: Stormester som 13-åring

* 2006: For første gang rangert blant de 100 beste i verden

* 2007: Som 16-åring slo han verdensener Veselin Topalov

* 2009: Tidenes yngste verdensmester i lynsjakk

* 2010: 19 år gammel første gang rangert som verdensener

* 2013: Oppnådde tidenes høyeste rankingpoeng 2872 (et mål for den relative spillestyrken)

* 2013: Ble 22. november første norske verdensmester i sjakk etter 6,5-3,5 mot Vishy Anand.

*2014: Vant VM i lynsjakk og hurtigsjakk. Er rangert som verdens beste sjakkspiller.

* Aktuell: Møter Anand i ny VM-kamp 8.-27. november i Sotsji, Russland.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae både håper og tror på litt mer dramatikk mellom Carlsen og Anand denne gangen enn i fjorårets VM-oppgjør. En sulten «tiger fra Madras» (Anands kallenavn) kan være vel så farlig for Carlsen.

– Anand blir langt farligere denne gangen. Han har alt å vinne, og han har fått tilbake selvtilliten. Etter tapet for Magnus syntes det som om han hadde innfunnet seg i sin nye rolle som eksverdensmester, sier Torstein Bae.

– Det er imponerende at Anand har funnet ny motivasjon til å satse på å ta en ny VM-tittel. Det var en stor prestasjon å gå til topps i kandidatturneringen mot sju yngre og sultne spillere. Men som Anand sa i et intervju nylig: «Det er alltid noe nytt å spille for».

Ved siden av den litt overraskende seieren i kandidatturneringen vant også Anand storturneringen i Bilbao i september.

– Men jeg skal ikke underslå at Magnus fortsatt er en betydelig favoritt, sier Bae.

Vil skjerpe seg

– Anand har fått tilbake motivasjonen og selvtilliten i spillet sitt, men likevel er Magnus Carlsen favoritt, mener sjakkeksperten Eirik T. Gullaksen.

– Jeg tror at Magnus klarer å skjerpe seg når det er snakk om å sette VM.-tittelen på spill. Også han har fått tilbake motivasjonen, som kanskje ikke har vært helt til stede i de turneringene han har spilt tidligere i år, sier Gullaksen.

Magnus Carlsen tok riktig nok VM-titlene i både hurtigsjakk og lynsjakk i år, men skuffet både under sjakk-OL i Tromsø og i en storturnering i St. Louis i høst.

– Jeg tror det nok blir et litt annerledes oppgjør denne gangen. Magnus startet dårlig sist, og det var bare en veldig forsiktig Anand som ikke utnyttet situasjonen, som kunne ha gjort at det endte med tap i de første partiene. Det var nok en veldig spesiell situasjon for ham, sier mannen bak nettstedet bergensjakk.no.

Forbedre midtspillet

– Hva tror du de første partiene vil handle om denne gangen?

– Det gjelder å være lurest i valg av åpninger. Slik sett har nok allerede det psykologiske spillet startet. I sine forberedelser har nok Magnus terpet en del på denne delen av spillet, men han har vel så mye å hente i å forbedre midtspillet sitt. Det er her han har sagt at han har mest å hente, sier Gullaksen.

De to er litt uenige i hvor lang VM-kampen mellom de to sjakkduellantene vil bli.

– Det blir nok et helt annet drama enn sist. Jeg tipper at matchen går til elleve-tolv partier, kanskje helt til omspill med kortere betenkningstid, sier Bae.

– Jeg tror Magnus vinner igjen, og han vil avgjøre kampen relativt tidlig, sier Gullaksen.