Froome kan komme til å droppe Touren neste år

Chris Froome kan komme til å stå over Tour de France neste år. Det får sykkelekspert Johan Kaggestad til å riste oppgitt på hodet. (Video vises i samarbeid med TV 2) Les mer Lukk

Chris Froome gikk til topps i Tour de France i fjor, men krasjet ut av rittet i år. Nå tyder mye på at han ikke kommer til å fullføre Touren i 2015 heller.

Fakta om Tour de France-etappene i 2015:  

* 4. juli: 1. etappe, Utrecht (Nederland) – Utrecht, 14 km (individuell tempo)

* 5. juli: 2. etappe, Utrecht – Zelande (Netherlands), 166 km

* 6. juli: 3. etappe, Antwerpen (Belgia) – Huy (Belgia), 154 km

* 7. juli: 4. etappe, Seraing (Belga) – Cambrai, 221 km

* 8. juli: 5. etappe, Arras – Amiens, 189 km

* 9. juli: 6. etappe, Abbeville – Le Havre, 191 km

* 10. juli: 7. etappe, Livarot – Fougeres, 190 km

* 11. juli: 8. etappe, Rennes – Mur de Bretagne, 179 km

* 12. juli: 9. etappe, Vannes – Plumelec, 28km (lagtempo)

* 13. juli: Hviledag i Pau

* 14. juli: 10. etappe, Tarbes – La Pierre St Martin, 167 km

* 15. juli: 11. etappe, Pau – Cauterets-Vallee de St Savin, 188 km

* 16. juli: 12. etappe, Lannemezan – Plateau de Beille, 195 km

* 17. juli: 13. etappe, Muret – Rodez, 200 km

* 18. juli 14. etappe, Rodez – Mende, 178 km

* 19. juli: 15. etappe, Mende – Valence, 182 km

* 20. juli: 16. etappe, Bourg de Peage – Gap, 201 km

* 21. juli: Hviledag i Gap

* 22. juli: 17. etappe, Dignes les Bains – Pra Loup, 161 km

* 23. juli: 18. etappe, Gap – St Jean de Maurienne, 185 km

* 24. juli: 19. etappe, St Jean de Maurienne – La Toussuire

Les Sybelles, 138 km

* 25. juli: 20. etappe, Modane Valfrejus – L'Alpe d'Huez,

110 km

* 26. juli: 21. etappe, Sevres – Paris Champs-Élysées, 107 km

* Totalt: 3344 km.

Briten var innstilt på å forsvare seieren fra 2013 i år, men veltet, pådro seg bruddskader og kunne ikke fullføre løpet.

Traseen for Touren for neste år ble offentliggjort i Paris onsdag, og det tok ikke lang tid etter at Christian Prudhomme, rittdirektøren, hadde gått gjennom etappene, før Froome skrev på sin Facebook-konto at han kanskje kommer til å satse på Giro d'Italia og Vuelta a España i stedet for Tour de France neste år på grunn av traseen og opplegget fra de franske arrangørene.

– Det er ikke til å komme fra at neste års Tour kommer til å dreie seg om kjøringen i fjellene. Jeg har merket meg at det ikke er lagt noen vekt på tempoetapper, og det betyr at kjøringen i fjellene blir helt avgjørende for rekkefølgen sammenlagt. Med seks avslutninger på fjelltopper, blir det et veldig aggressivt og anstrengende løp, sier Chris Froome.

Bare én tempo

Normalt har han styrken sin på tempoetappene, men i neste års Tour er det bare lagt opp til én eneste tempoetappe, og det er prologen på 14 kilometer i Utrecht 4. juli.

I tillegg skal det kjøres en lagtempoetappe, men den er ikke på mer enn 28 kilometer, så det blir en etappe uten de store utslagene rent tidsmessig.

Dette betyr at Froomes vinnersjanser neste år blir mye mindre enn de ville vært med et normalt rittopplegg, og det betyr at andre løp virker mer forlokkende på den kenyanskfødte briten.

– Jeg skal ikke her og nå si at jeg ikke kjører Tour de France neste år, for dette er noe jeg må overveie nøye sammen med laget. Det blir et spørsmål om å diskutere hvilke løp jeg skal kjøre, sier Froome, som har fått norske Lars Petter Nordhaug som lagkamerat neste år. Han blir den eneste nordmannen i laget etter at Edvald Boasson Hagen er blitt borte.

Vil vinne

– Det kan hende jeg bestemmer meg for å kjøre Giro d'Italia i stedet for Tour de France i 2015, men det vil i så fall bety at jeg kan komme i god nok form til å kjøre Vuelta a España også, mener Froome.

Han legger ikke skjul på at det virker fristende for ham å forsøke og vinne både Giroen og Vueltaen i et år der Tour de France absolutt ikke vil passe for ham.

Briten sier ellers at han mener den spanske Tinkoff-Saxo-rytteren Alberto Contador står med veldig gode kort til å vinne Touren i 2015, men at det vil være galt å avskrive Nairo Quintana, Vincenzo Nibali og andre store favoritter som Joaquim Rodríguez og Alejandro Valverde.

– Etter min mening skiller Contador seg ut fra alle de andre. Han kom tilbake og vant Vuelta a España etter en skade. Det var sterkt. Derfor venter jeg også at han kommer til å framstå som en råsterk rytter neste år, sier Chris Froome.