Sykling: Bystrøm tråkket til og tok VM-gullet

Sven Erik Bystrøm (22) var best i U23-VM på sykkel fredag. Han kom først i mål etter 182 kilometers kjøring. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

Sven Erik Bystrøm (22) var sensasjonelt best i U23-VM på sykkel fredag. Han kom først i mål etter 182 kilometers kjøring.

Kristoffer Skjerping tok bronsen på en vill jubeldag for den norske troppen.

– Jeg sparte beina til slutten. Ingen klarte å følge meg i den siste bakken, sa vinneren i seiersintervjuet.

– Det var spennende inn mot mål, ikke minst i utforkjøringene. Nå håper jeg at det blir suksess også søndag for seniorene.

– Råeste noensinne

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen mener U23-guttenes innsats viser at Norge er å regne med som sykkelnasjon.

– Jeg har ikke ord for hvor imponert jeg er. Det er den råeste norske laginnsatsen jeg har sett noensinne. 1, 3, 5 – det er nesten så du tror Italia har lånt Norges drakter, sier Pedersen til NRK.

Dermed har norsk sykkelsport hatt to herlige dager i Spania. Torsdag ble Bergen tildelt VM i 2017.

– Det er en drømmestart for prosjektet VM i 2017. Vi kan ikke levere varene på bedre måte. Alle tre vil være på topp. Det er bare å glede seg. Dette er så bra for norsk sykkelsport. Vi viser at vi er en stormakt i sykkelsporten, sier Pedersen.

Til Kristoff

Fredag sto Bystrøm med regnbuedrakten på og gullmedaljen rundt halsen. Han var en oddsbombe i konkurransen.

Han skar mållinjen sju sekunder foran Caleb Ewan (Australia). Skjerping fikk samme tid.

Haugesund-gutten Bystrøm skrev i sommer under kontrakt med Katusja-laget. Der blir han lagkompis med Alexander Kristoff.

Kopierte Arvesen

Bystrøm stakk fra feltet fem kilometer fra mål og han kjørte solo resten. De norske syklistene satt hele tiden i hovedfeltet, men var bra med da det ble satt fart ut på de to siste rundene.

Sondre Holst Enger måtte avslutte på reservesykkelen etter å ha fått en plastpose i giret underveis. Han ble nummer fem.

I 1997 vant Kurt Asle Arvesen U23-VM i San Sebastian.

– Dette var utrolig spennende, en fantastisk dag. Det er kjempeartig at noen kopierte meg, sa Arvesen i sin rolle som ekspertkommentator på TV for Viasat.