Etterlyser større åpenhet fra Team Carlsen

Verdensmester Magnus Carlsen spiller mot Hikaru Nakamura under Sinquefield Cup i USA. Han valgte å ta remis etter 32 trekk. Foto: Stringer / NTB scanpix Les mer Lukk

Sjakkekspert Torstein Bae mener Magnus Carlsen og hans støtteapparat ville være tjent med å kommunisere tydeligere hvorfor man vegrer seg for å signere VM-kontrakten.

Sjakkmester Carlsen har fortsatt ikke skrevet under kontrakten som bekrefter at han stiller i VM-kampen mot Vishy Anand. Opprinnelig var fristen satt til fredag, men nå har Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) bestemt seg for å gi den norske sjakkmester noen dager ekstra.

VM-kampen skal etter planen spilles i russiske Sotsji 7.-28. november, men Carlsen ønsker at kampen skal spilles et annet sted. Dersom sjakkmesteren ikke signerer, vil han trolig bli fratatt VM-tittelen.

Sjakkekspert Torstein Bae synes det er vanskelig å spå hvilken beslutning Team Carlsen vil falle ned på.

– Jeg synes det er vanskelig å forholde seg til, fordi de har vært så sparsomme med informasjon rundt grunnen til at de ikke vil reise til Russland, sier han til NTB.

Vil ha forståelse

Bae mener Team Carlsen ville vært tjent med større åpenhet rundt prosessen.

– Hvis det for eksempel er sikkerhetssituasjonen i Russland som gjør at de er bekymret for å reise, vil helt sikkert veldig mange ha stor forståelse for det. Jeg tror det er et behov for at de meddeler hvorfor kontrakten ikke signeres, sier han.

Fredagens melding om at Det internasjonale sjakkforbundet forlenger den norske sjakkmesterens frist, tar sjakkeksperten som et tegn på at FIDE ønsker å komme nordmannen litt i møte.

– Det viser i hvert fall at de ikke kaster seg over muligheten til å utelukke Magnus fra VM-kampen. I tillegg vil nok dette stille dem i et bedre lys dersom Magnus til slutt velger å ikke signere. Sånn sett kan det også ligge litt taktikk i det, sier Bae.

Må være involvert

Det er foreløpig usikkert når Team Carlsen bekjentgjør sin beslutning rundt VM-kampen mot Vishy Anand. I øyeblikket er sjakkmesteren opptatt med spill i storturneringen Sinquefield Cup i USA.

Normalt sett vil 23-åringen bruke all energi på eget spill i en slik konkurranseperiode, men Bae tror ikke Carlsen kan unngå å måtte forholde seg til oppstyret rundt den omdiskuterte VM-kontrakten.

– Magnus er nok i noen grad nødt til å være involvert. Samtidig er det ikke usannsynlig at de har snakket gjennom disse tingene på forhånd og vet hvordan de skal løse dette, sier han.