Fjørtoft: Hareide bærer Norges fane

Åge Hareide var en meget fornøyd mann etter 3-0-seieren mot Salzburg onsdag kveld. Foto: Björn Lindgren / TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Jan Åge Fjørtoft hyller Åge Hareide etter bragden i Malmö.

Åge Hareide (60) våknet opp til fantastiske overskrifter i Sverige dagen etter den sterke seieren over fotballpengemaskinen fra Salzburg.

3-0 var mer en nok til å sende det svenske laget inn i det gode selskap i mesterligaen med 4-2 sammenlagt over to kamper.

– Det her er fantastisk for Åge personlig, og norsk fotball trenger en som står oppe med vår fane nå, sier Viasat-ekspert Jan Åge Fjørtoft (47) til NTB.

Les også: Hareide: – Det har ikke sunket inn

– Fotballen lever av typer som Åge

For mens Henning Berg ble offer for rot i sin egen administrasjon i Legia Warszawa, Ronny Deila sliter med å skape en vinnerkultur i Celtic og Ståle Solbakken prøver å få skikk på FC København, er det nå Hareide som opplever størst suksess av de norske trenerne i utlandet.

– Det er fantastisk å ha Åge tilbake i manesjen. Han er en humørfylt og entusiastisk kar. Han var en av våre første proffer i England og har vunnet seriegull i tre forskjellige land. Åge lever av fotballen og fotballen lever av typer som ham, sier Fjørtoft.

– Han prøvde å lure alle med at han skulle gi seg med fotballen i 2012. Jeg husker jeg skrev tekstmelding til han den gangen: «Du lurer alle, men du lurer ikke meg». Og nå er han i det store selskap. Fantastisk, sier Fjørtoft.

Les også: Fotball-Sverige hyller Malmö og Hareide

Solid Malmö-lag

Den tidligere norske landslagsspissen innrømmer at han var overrasket over det Malmö presterte onsdag kveld.

– Jeg er ikke så overrasket over at de gikk videre, for de var offensive og skapte sjanser i Salzburg også. Det jeg er overrasket over, er hvor overlegne de var. Det er et Salzburg-lag som vanligvis er fantastiske foran mål, men de klarte ikke skape mange sjanser mot et veldig solid Malmö-lag, sier sunnmøringen, som nå tror Malmö kan bli Skandinavias store flaggskip – også på sikt.

– Akkurat nå er det ikke tvil om at Malmö er flaggskipet i Skandinavia. FCK er inne i en trend der de sliter med å finne seg selv og hvordan de skal bruke ressursene sine på best mulig måte. Dette kan være starten på en ny æra for Sverige og Malmö, tror Fjørtoft.