Hareide: – Det har ikke sunket inn

Åge Hareide er klar for mesterligaen for første gang i sin trenerkarriere. (Foto: Andreas Hillergren / NTB scanpix) Les mer Lukk

Åge Hareide klarte det ikke med Brøndby, Rosenborg eller Helsingborg, men med Malmö kunne 60-åringen endelig slippe mesterligajubelen løs etter 3-0 mot Salzburg.

Sammenlagt gikk svenskene videre med sifrene 4-2. Dermed blir Malmö det første svenske laget i mesterligaens gruppespill siden 2000.

– Det har vel ikke helt sunket inn ennå. Det var en kollektiv jobb som var helt fantastisk, sa Hareide til svensk Viasat etter kampslutt.

Mot Salzburg var svenskene raskt ute av startblokkene. Allerede etter ni minutter fikk vertene straffe da Magnus Eriksson ble felt av Salzburg-målvakt Péter Gulácsi.

Markus Rosenberg var trygg fra straffemerket og satte ballen høyt midt i mål. Rosenberg var også mannen som spilte Eriksson fri i forkant av straffesparket.

Brann

Etter 18 minutter var det duket for en perle i Malmö. Magnus Eriksson scoret et fantastisk mål fra drøyt 30 meter. Den raske vingen avsluttet på volley, og ballen gikk en nydelig bue over gjestenes målvakt.

– Jeg rakk ikke å tenke. Jeg vet at jeg har et greit venstrebein, så ble det jo veldig bra, sa Eriksson.

Annen omgang startet med bengalske lys og en mindre brann på en av tribunene. Dommeren stoppet kampen i noen få minutter, men etter at brannen var slukket og Malmös målvakt Robin Olsen hadde roet ned egne supportere, kunne kampen fortsette.

Etter kampen ga Hareide klar beskjed om hva han synes om det som skjedde på tribunen.

– Jeg liker ikke at brannstifterne kan ødelegge kampen for oss. Det er dumt gjort og noe de må slutte med.

Hareide-skryt

Utover i omgangen presset østerrikerne for redusering og ekstraomganger, men de klarte aldri å overliste Olsen.

I stedet var det svenskene som økte til 3-0 etter en vakker kontring. Simon Kroon vant ballen på midtbanen og hadde en hel banehalvdel til disposisjon. Alene med målvakt var 21-åringen uegoistisk og spilte til Rosenberg, som i sin tur fintet ut både målvakt og to forsvarsspillere før han trillet ballen i det åpne målet.

Jubelscenene lot ikke vente på seg, og en fullsatt arena i Malmö hoppet og sang for sine nye helter lenge etter at kampen var blåst av.

– De vil ikke hjem. Det vil ikke vi heller, sa den hjemvendte stjernen Markus Rosenberg.

Tomålsscoreren tok seg også tid til å skryte av sin norske trener.

– Han har erfaring som ingen andre i Skandinavia. Det viste han virkelig i dag.

Hareides største prestasjon

For Åge Hareide blir dette første gang han kan nyte mesterligahymnen som trener. 60-åringen har vært nær med Brøndby, Rosenborg og Helsingborg, men har aldri tatt steget helt til gruppespillet.

I forkant av oppgjøret mente han det ville seile opp som hans største prestasjon som fotballtrener.

– Ja, det er nok det. Mesterliga er jo noe skandinaviske lag har slitt og jobbet for selv om Rosenborg og FC København har vært der en del, sa han til NTB.

Malmö har lavest UEFA-koeffisient av alle de 32 lagene i trekningen torsdag.