Mesterligamillioner på spill for norske trenere

For Ronny Deila og Celtic kan avansement til mesterligaen bety store penger. (Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Tre av Norges største trenerprofiler kan sikre seg plass i Fotball-Europas mest eksklusive selskap. Mesterligaspill vil gi minst 70 millioner i klubbkassen.

Åge Hareide, Ståle Solbakken og Ronny Deila kjemper alle om en plass i den prestisjetunge turneringen. Skulle de klare å kvalifisere seg, betyr ikke det bare sportslig suksess. Klubbene drar også inn store pengesummer.

Jan Åge Fjørtoft mener det økonomiske aspektet ved mesterligaspill kan åpne mange dører, men advarer på samme tid mot uvettig bruk.

– Det kan bety utrolig mye hvis pengene brukes på de riktige tingene. Da tenker jeg på at de må fokusere på hele klubben og muligens lage et akademi. Vi har også sett flere eksempler på klubber med kortvarig suksess i Europa som har brukt pengene på spillere, agenter og andre kortsiktige virkemidler, sier Fjørtoft til NTB.

Attraktivt for sponsorer

De to foregående sesongene har klubbene fått 70 millioner kroner kun for å kvalifisere seg. I tillegg mottar de store summer for TV-rettighetene og ytterligere pengepremier avhengig av prestasjonene.

På toppen kommer de økonomiske ringvirkningene.

– Malmö er for eksempel en mye større by enn det vi i Norge tenker. Byen har nærhet til København og Europa for øvrig. For store svenske sponsorer kan laget derfor bli langt mer interessant om det kvalifiserer seg for Champions League, sier fotballeksperten.

Ut ifra UEFAs offisielle distribusjonsliste går det fram at FC København, selv med sisteplass i sin gruppe, totalt kunne ta med seg 175 millioner kroner fra forrige sesongs turnering.

Celtic kunne på sin side sette inn knappe 150 millioner kroner på kontoen etter turneringen, som endte med tre poeng og sisteplass i gruppen.

Tror på Malmö og Celtic

Ståle Solbakkens FC København har et vanskelig utgangspunkt før onsdagens returmøte mot Leverkusen. Med 2-3 i bagasjen fra hjemmekampen i Parken får danskene det tøft med tanke på avansement i Tyskland.

– Det må et mirakel til om FC København skal gå videre, mener Fjørtoft.

For Celtic og Malmö er situasjonen en annen. Deilas mannskap klarte 1-1 borte mot slovenske Maribor, mens Hareides utvalgte tapte knepent 1-2 borte mot Salzburg. Dermed har begge lag gode muligheter til å sikre avansement og et stort pengebeløp.

– Celtics første kamp mot Maribor var svak. Det må ha vært bittert for Henning Berg å se den kampen, men jeg tror likevel Celtic tar seg videre. Malmö fikk et viktig bortemål, men Salzburg scorer alltid mye mål. Jeg tror Malmö minst må score to mål om de skal kvalifisere seg.

Europaligaen

Skulle klubbene mislykkes i mesterligakvalifiseringen og i stedet kvalifisere seg til europaligaen er summene på et helt annet nivå. Tromsø kunne for eksempel innkassere rundt 23 millioner kroner for sin innsats i europaligaen forrige sesong.

I den samme turneringen får klubbene drøye 10 millioner kroner for å kvalifisere seg til gruppespillet.