Kristoff jakter sin tredje etappeseier

Alexander Kristoff og trener Stein Ørn håper på mer norsk jubel på den 19. etappen i Tour de France. Foto: Jacky Naegelen / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Fredag kan Alexander Kristoff bli den første norske rytteren med tre etappeseire i samme Tour de France.

Thor Hushovd har vunnet totalt ti etapper i Touren. Han har derimot aldri vunnet flere enn to etapper i samme utgave. Fredag er én av to muligheter for den nye norske sykkelhelten Kristoff til å bli første nordmann som gjør nettopp det.

– Den første etappeseieren han fikk var viktig siden har tidligere bare har vært nær ved å vinne. Den andre seieren ga ham en stor stjerne, mens en tredje bare vil være helt enormt, sier Kristoffs trener Stein Ørn til NTB.

Les også: Katjusja: – Kristoff er Tourens beste spurter

Må treffe

Han tror likevel det skal holde hardt å vinne allerede på fredagens etappe fra Maubourguet-Val d'Adour til Bergerac. Etappen har nemlig en hard stigning 13 kilometer før mål.

– Det er en avslutning som ligner på den 2. etappen, da Alex satt i gruppen like bak teten. Han er avhengig av at det ikke kjøres altfor hardt opp den siste stigningen og at det holdes samlet, noe jeg ikke er sikker på at det vil, sier Ørn.

Treneren tror Peter Sagan vil gjøre mye for å sikre seg seieren, noe som trolig er slovakens siste mulighet for etappeseier. Lederen av poengkonkurransen er fredagens favoritt.

– Han har nok allerede vunnet poengtrøya, men han har ingen etappeseier ennå. Det er han nok sugen på fredag, og Cannondale vil gjøre mye for å få det til. De vil nok holde feltet samlet til siste bakke. Stikker han i den siste bakken, blir det vanskelig for Kristoff. Han kan ikke følge Sagan da, sier Ørn.

Les også: Endelig kom Tour-seieren for Kristoff

Mindre hjelp

Katjusjas lag er blitt svekket i løpet av Touren. Først røk Aleksandr Porsev ut etter å ha havnet utenfor tidsgrensen på den 13. etappen. På 17. etappe brøt Simon Spilak på grunn av sykdom. Jegor Silin brøt allerede på den 6. etappen.

Porsev og Spilak har hjulpet Kristoff før avslutningene av etappene. Spilak har beskyttet nordmannen mye i feltet, mens Porsev var siste opptrekker.

Kristoff har fortsatt italienske Luca Paolini igjen, og han blir en viktig mann på de to siste etappene. Også Vladimir Isaichev og Gatis Smukulis kan hjelpe den norske spurteren, men ikke i like stor grad som Paolini og Porsev.

– Kristoff er god alene også. (Marcel) Kittel og (André) Greipel vet ikke helt hva de skal gjøre når de mister hjelperne i spurten. Alex beholder roen. Nå trenger han heller ikke å kjempe like mye som tidligere, fordi han har fått større respekt i feltet etter de to etappeseierne, avslutter Ørn.