Historisk trener sluttet før første trening

Helena Costas under pressekonferansen der hun annonserte at hun trekker seg som trener for den franske klubbem Clemont.Foto: EPA/THIERRY LARRET FRANCE OUT Les mer Lukk

Helena Costa forlater den franske klubben Clemont etter bare én måned.

Den 36 år gamle portugiseren skapte overskrifter over hele verden da hun ble presentert som Clermont Foot 63s nye hovedtrener i mai. Hun ble med det ble den den første kvinnelige treneren for en profesjonell klubb i en av de ledende europeiske fotballnasjonene, og utnevnelsen ble sett på som et stort gjennombrudd.

Personlige årsaker

Planen var at Costa skulle lede Clemont, som spiller i den franske Ligue 2, fra og med neste sesong. Tirsdag skulle hun ha gjennomført sin første trening med laget.

Klubben opplyser i en pressemelding at Costa trekker seg av private årsaker.

– Avgjørelsen er plutselig og overraskende. Jeg synes situasjonen er trist, sier klubbpresident Claude Michy.

Costa selv vil ikke gå nærmere inn på hvorfor hun trakk seg fra stillingen som klubbens hovedtrener kommende sesong.

– Jeg beklager dypt situasjonen som har oppstått. Jeg er svært takknemlig overfor alle som har støttet meg, sier hun i pressemeldingen.

Franske spekulasjoner

I franske medier spekuleres det imidleritid i om uenigheter med sportsdirektør Olivier Chavanon er årsaken til at Costa gir seg.

På direkte spørsmål om det dårlige samarbeidet er årsaken, svarte Costa at «presidenten vet svaret», ifølge France TV Info.

Lang erfaring

Costa har ledet Qatars og Irans landslagskvinner tidligere. Hun har også jobbet som ungdomstrener i Benfica og som speider for Celtic.

Over 100 journalister møtte opp på pressekonferansen da hun ble lansert som ny trener for den franske klubben i mai.

– Jeg er ikke redd. Hvis jeg ikke hadde trodd at jeg var kvalifisert for jobben, ville jeg ikke vært her, sa Costa den gang.