Magnus Carlsen sikret historisk VM-trippel

HISTORISK: Magnus Carlsen sikret seg fredag også VM-tittelen i lynsjakk. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

En sliten Magnus Carlsen viste stor stayerevne da han ble verdensmester i lynsjakk fredag. Ingen før ham har tidligere holdt alle tre VM-titlene i sjakk samtidig.

VM i lynsjakk, sluttstilling fredag:  

1) Magnus Carlsen, Norge 17 poeng

2) Jan Nepomniatsjtsji, Russland 16

3) Hikaru Nakamura, USA 16

4) Le Quang Liem, Vietnam 14

5) Shakhriyar Mamedyarov, Aserbajdsjan 13,5

6) Levon Aronian, Armenia 13,5

7) Viswanathan Anand, India 13,5

8) Rauf Mamedov, Aserbajdsjan 13,5

9) Gabriel Sargussian, Armenia 13

10) Alexander Morozevitsj, Russland 13

Fra før var Carlsen verdensmester i klassisk sjakk, mens han onsdag gikk til topps i hurtigsjakk. To dager senere fullførte han en «uhørt» VM-trippel.

– Dette er helt utrolig. Det har vært et vanvittig beite her nede med alle de beste i verden. Å vinne både hurtig- og lynsjakk-VM skal nesten være umulig. Marginene er så små, men Magnus viste seg igjen som en vinnerskalle, sa Carlsen-manager Espen Agdestein til NTB.

23-åringen ledet turneringen før fredagens ti siste partier. Han gikk dagen ubeseiret. Fasiten ble seks seirer og fire remis, men det var full spenning hele veien om hvem som skulle stikke av med sammenlagtseieren.

– Det har vært en fantastisk opplevelse med mye spenning, kanskje litt for mye spenning, sa Carlsen ifølge TV 2 etter triumfen.

Trodde ikke på seier

Jan Nepomniatsjtsji storspilte og tilrev seg et overtak. Russeren ledet med et halvt poeng, men en sterk sluttoffensiv sikret til slutt Carlsen VM-tittelen.

– Jeg forventet ikke at Nepomniatsjtsji skulle knuse all motstand. Han vant de seks første partiene og var foran meg. Det var helt klart i hans hender, sa Carlsen.

– Jeg trodde ikke jeg skulle vinne med tre runder igjen, men jeg måtte bare gjøre mitt beste de siste partiene. 17 av 21 mulige poeng er verdig en førsteplass, sa han videre om den spennende avslutningen.

Sterke nerver

Ifølge Agdestein var Carlsen sliten mot slutten av en intens finaledag, men sjakkstjernen hadde som vanlig sterke nerver da det så som mørkest ut.

– Det så ikke bra ut fire runder før slutt, men Magnus hadde en suveren avslutning. Han ville vise at han er best, og han var utrolig lettet etterpå, sa Agdestein til NTB.

Før nest siste runde lå Carlsen og Nepomniatsjtsji likt. En norsk seier og ett russisk tap gjorde at det holdt for Carlsen å spille remis i det siste partiet mot Anton Korobov. Nordmannen vant og sikret seg VM-tittelen med ett poengs margin.

En tur innom Armenia søndag er siste punkt på Carlsen tettpakkede program før han endelig kan få litt sommerferie. Hans neste turnering er sjakk-OL i Tromsø i august.

– Magnus er utladet. Det har gått i ett de siste ukene, forteller Agdestein.