Ibrahimovic-uttalelser møtt med sterk kritikk

Zlatan Ibrahimovic er møtt med sterk kritikk i Sverige etter å ha uttalt seg om kvinnefotball. Foto: AFP PHOTO / DAMIEN MEYER. Les mer Lukk

– Blant de dummeste uttalelsene jeg har lest, skriver den svenske landslagsspilleren Nilla Fisher på Twitter om Zlatan Ibrahimovic nedlatende uttalelser om kvinnefotball.

Etter at han i et intervju med den svenske avisen Expressen mente det var en «dårlig vits» å sammenligne kvinne- og herrefotball, har ikke kritikerne latt vente på seg. Han sa i intervjuet at han ikke forstår poenget med å sammenligne de kvinnelige fotballspillerne med sine mannlige kolleger.

– Den diskusjonen som pågår om hvordan Det svenske fotballforbundet vurderer prestasjoner innenfor herre- og kvinnefotballen er «en dårlig vits», mente Ibrahimovic i et intervju med avisen Expressen.

Han snakket om etterspillet til den svenske Fotbollsgalaen i november. Der ble midtbanespilleren Anders Svensson belønnet med en bil etter å ha satt ny svensk rekord i antall spilte kamper på A-landslaget. Therese Sjögran som har spilt flere A-landslagskamper enn sin mannlige kollega, fikk ingen bil.

Skam

– Ute i Europa blir jeg sammenlignet med spillere som Messi og Ronaldo. Her i Sverige blir jeg sammenlignet med kvinnelige fotballspillere. Skal jeg være nødt til å skamme meg over å være svensk fotballspiller?, spør Zlatan i intervjuet.

Han sier også i intervjuet med Expressen at kvinnelige fotballspillere i Sverige kan få en sykkel med hans autograf. Han legger ikke skjul på at det bør gjøre de svenskene fotballkvinnene glade.

Ibrahimovic legger ikke skjul på at han synes den pågående debatten er tullete.

– Med alle respekt for det våre kvinnelige fotballspillere gjør, og de har virkelig gjort det veldig bra, så er det ikke rettferdig og mulig å sammenligne kvinnefotballen med herrefotball, sier Ibrahimovic.

Respekt

Frida Östberg, tidligere landslagssjef for det svenske kvinnelandslaget i fotball, sier SVT at det handler om respekt og likestilling.

– Jeg synes det er veldig leit at en av våre største profiler i dag og gjennom alle tider har en slik innstilling og holdning. Her handler det om å løfte fram de individuelle prestasjonene som idrettsutøvere i Sverige står for uansett kjønn, sier hun.

Sjefen for fotballen i TV 4, Emir Osmanbegovic, sier Zlatans uttalelser er «forbedrende», mens Aftonbladets Robert Laul kaller uttalelsene «hånfulle og arrogante».

Den tidligere landslagsspilleren Hanna Marklund er enig med Zlatan i at det ikke er mulig å sammenligne kvinnelige- og mannlige fotballspillere. Men der stopper enigheten

– Uttalelsene til Ibrahimovic virker lite gjennomtenkte. De er dumme, rent ut sagt. Det han står for er nedverdigende, sier hun til expressen.se.