Finale håndball-VM Brasil - Serbia 22–20

Dette pokalkysset er historisk

Brasilianerne med et historisk pokal-kyss. Aldri før har et søramerikansk lag vunnet håndball-VM (Foto: AFP Photo / NTB Scanpix) Les mer Lukk

Brasilianernes nerver holdt best da det kokte i sluttminuttene av søndagens VM-finale i håndball, og det ble omsatt i en historisk VM-tittel.

All star-laget VM 2013  

Målvakt: Barbara Arenhart (Brasil)

Venstre kant: Maria Fisker (Danmark)

Venstre back: Sanja Damnjanovic (Serbia)

Playmaker: Anita Görbicz (Ungarn)

Høyre back: Susann Müller (Tyskland)

Høyre kant: Woo Sun-hee (Sør-Korea)

Strekspiller: Dragana Cvijic (Serbia)

Kilde: NTB

Brasil greide det de norske VM-favorittene ikke maktet, å slå Serbia foran eget publikum. Med 22-20 kunne brasilianerne juble som første søramerikanske verdensmester i håndball.

Sør-Korea i 1995 var inntil søndag eneste lag utenfor Europa med en VM-tittel i håndball for kvinner.

Les også: Danmark tok sin første mesterskapsmedalje på ni år

En europeer hadde en hånd med i søndagens triumf. Brasils landslagssjef er danske Morten Soubak, og han kunne juble sammen med sine spillere etter at den dramatiske kampen var over.

– Det er historisk at vi nå kan kalle oss verdensmestere. Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stort det er, sa Soubak til dansk TV2.

Brasil slo Serbia også i det innledende gruppespillet og gikk ubeseiret gjennom turneringen. Ungarn bød på den tøffeste motstanden i kvartfinalen, men etter forlengning tok brasilianerne seg over det hinderet også.

Perfekt

Tross fantastisk oppbakking fra nesten 20.000 tilskuere greide ikke Serbia å feste grepet på kampen. Det var Brasil som tok kommandoen og ledet med to mål til pause.

– Vi hadde snakket mye om hvordan vi skulle håndtere støynivået i hallen, og de gjorde det fullstendig perfekt. Det skal spillerne ha stor ros for, sa Soubak.

I annen omgang dro Brasil fra til 16-11, og serberne hadde ryggen mot veggen. Så begynte keeper Katarina Tomasevic å vise hva hun kan, og med redning etter redning bidro hun til en imponerende opphenting.

Brasil mistet selvtilliten og greide ikke engang å score på straffekast. To ganger på rad misset ellers treffsikre Alexandra Nascimento, og Serbia reduserte tre ganger til 14-16.

Drama

Soubak tok timeout for å bryte serbernes rytme og gi egne spillere instrukser, men det hjalp ikke. Selv med hjelp av to dumme serbiske utvisninger, som ga Brasil anledning til å spille seks mot fire, greide søramerikanerne å stoppe hjemmelagets opphenting. Fem minutter før slutt sto det 19-19.

Mindre enn tre minutter før slutt var stillingen 20-20, og da var Brasil i undertall etter en utvisning. Likevel endte det med sambatriumf. Serberne bukket under for presset, og Brasil scoret kampens to siste mål.

Eduarda Amorim ble kåret til turneringens mest verdifulle spiller. Laget fikk også med keeper Barbara Arenhart på et allstarlag uten norske innslag.

Tidligere søndag knep Danmark bronsen med 30-26 over Polen etter at Jan Pytlick vant trenerduellen med Kim Rasmussen. Tre av fire semifinalister i VM hadde dansk trener. Til sist var Soubak den som kunne juble mest.