Høgmo skal ta ny generasjon til fotball-EM

HELT SJEF: Per-Mathias Høgmo har fått drømmejobben som norsk landslagssjef. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix) Les mer Lukk

Med et «brennende ønske» om å lede Norge, tar Per-Mathias Høgmo fatt på jobben med å bygge et slagkraftig fotballandslag mot Frankrike-EM i 2016.

53-åringen kunne med stolthet undertegne en fireårskontrakt med Norges Fotballforbund på Ullevaal stadion fredag. Arenaen blir hans hjemmebane allerede fra VM-kvalifiseringskampen mot Island neste måned.

– Jeg brenner for å bidra til å skape spennende og flotte stunder på Ullevaal, sa Høgmo til NTB.

Et lite håp finnes det stadig om at Norge skal være dyktige og heldige nok til å nå VM i Brasil neste år. Men det er først og fremst EM om knappe tre år som blir målet for treneren som går mot en hektisk høst.

Les også: Smerud åpner for Høgmo-jobb

– Hovedmålet blir EM i Frankrike. Nå har vi en liten mellometappe der vi skal optimalisere mot Slovenia og Island. Så får vi ta det derfra, la Høgmo til.

Generasjonsskifte

Norske fotballelskere har etter 1990-tallet vært sultefôret når det kommer til mesterskap på herresiden. Den nye landslagssjefen er foreløpig ordknapp om hvordan han skal lykkes med det Egil «Drillo» Olsen ikke klarte i sin siste periode i trenerstolen.

– Det må jeg få komme tilbake til underveis. Det sier seg selv at jeg har mine tanker om mye, og de vil jeg implementere etter hvert. På kort sikt handler det om å ha et optimalt lag i de kampene som kommer. Deretter skal vi gjøre gode evalueringer før vi tar ut kursen fra nyttår, sa Høgmo til NTB.

Han er samtidig ikke i tvil om at Drillo, som må forlate sin post før de siste to kampene, har hatt en utfordrende VM-kvalifisering.

– Det har vært en ekstrem utskiftning i det norske landslaget. Vi er i starten på et generasjonsskifte. Det betyr at det er mange nye spillere som skal etablere seg på laget og fungere sammen, mener han.

Byttehandel

Høgmo fortsetter som trener for Djurgården ut sesongen og videre som en slags strategisk rådgiver for den svenske klubben. Det var en byttehandel Norges Fotballforbund (NFF) måtte gjøre for å hente Høgmo allerede nå, forklarte generalsekretær Kjetil Siem fredag.

I Allsvenskan-klubben vil Høgmo bli sterkt savnet. Han reddet trolig plassen i den øverste divisjonen med 2-0-seieren over Åtvidaberg sist helg.

Les også: Håper på kortsiktig Høgmo-effekt

– Per-Mathias kom til Djurgården for å redde klubben fra nedrykk. Vi følte med den seieren at tiden var inne. Først og fremst er målet å nå EM i 2016, men vi hentet ham nå fordi det kan gi kortsiktig gevinst i de to neste kampene, sa fotballpresident Yngve Hallén.

Og som Høgmo sa det da han innledet fredagens pressekonferanse:

– Det er kun én jobb som kunne fått meg til å forlate Djurgården. Jobben som norsk landslagssjef trigget meg sånn at jeg aldri var i tvil.