Dansk racerfører omkom i Le Mans 24-timers

Allan Simonsen (til v.) mistet livet da han krasjet i Le Mans 24-timers lørdag. Her under en parade for deltakerne dagen før løpet. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Den danske racerføreren Allan Simonsen døde lørdag som følge av skadene han pådro seg da han krasjet i det klassiske billøpet Le Mans 24-timers.

Dansken gjorde en feil allerede på løpets tredje runde, mistet veigrepet på sin Aston Martin og havnet i sikkerhetsbarrieren i den vanskelige Tertre Rouge-svingen. 34-åringen ble fraktet til banens sykestue, der han døde kort tid etter.

Sportssjef Bo Baltzer Nielsen i Danmarks bilsportsforbund var nedbrutt etter ulykken.

– Jeg er i sjokk og dypt rystet. Det er jeg sikker på at alle som fulgte med er. Vi har hatt så mye medgang i år, men så skjedde dette, og da kan det være det samme med alt det andre, sa Nielsen.

Etter ulykken kom det først melding om at Simonsen var ved bevissthet.

– Da tenkte vi at det kanskje ikke var så ille, men da vi så ham bli båret ut av bilen og lagt på båre, fryktet jeg det verste, sa Nielsen, som kjente Simonsen godt.

– Han var i en årrekke en av Danmarks beste racerførere. Han kjørte løp i hele verden, og han var to ganger på seierspallen i Le Mans i sin klasse.

Simonsen kjørte for et rent dansk lag i en av løpets amatørklasser. I startområdet fulgte lagkameratene Christoffer Nygaard og Kristian Poulsen den tragiske ulykken via TV-skjermer.

Simonsen er den 117. fører som har omkommet i Le Mans 24-timers, som i år feirer 90-årsjubileum, men det er lenge siden siste dødsulykke. Den forrige som døde i selve løpet var Jo Gartner i 1986, mens Sebastien Enjolras mistet livet under kvalifiseringen i 1997.

Etter ulykken var sikkerhetsbilen ute på banen nesten en time, men så ble løpet satt i gang igjen.

Ingen av TV-kameraene som følger løpet kunne oppklare årsaken til ulykken.