Hjalmar Andersen er død

Skøyteløper Hjalmar Andersen er død. Her er han fotografert under feiringen av 90-årsdagen på Skøytemuseet i Oslo tidligere i måneden. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Den store skøytekongen ble 90 år gammel.

Dette er skøytekongen Hjalmar Andersen  

Født: 12. mars 1923 i Radøy kommune

Bosted: Tønsberg

Kallenavn: Hjallis og Kong Glad

Idrett: Skøyteløper, drev også med sykkel og roing.

Klubb: Falken

Idrettslige meritter: Seier i NM, EM og VM 1950, 1951 og 1952. Sølv VM 1949 og 1954. Gull i NM også i 1954.

Tre gullmedaljer i OL 1952 (1500, 5000 og 10.000 meter). Var norsk flaggbærer ved innmarsjen.

Fikk Kammerherre Egebergs Ærespris i 1951 og Morgenbladets gullmedalje i 1949. Han ble også den første mottaker av Fearnleys olympiske ærespris etter OL i 1952. Fikk Olavsstatuetten i 1976.

Personlige rekorder: 500 m: 43,7, 1500 m: 2.16,4, 5000 m: 8.06,5, 10.000 m: 16.32,6.

Etter at den aktive karrieren var over trente Hjallis de svenske skøyteløperne før OL i 1960. Han har gitt ut flere bøker, både fra sin egen karriere og humorbøker, og han jobbet også som velferdssekretær i handelsflåten i mange år. Hjalmar Andersen døde på Ullevål sykehus 27. mars.

Den gamle skøytekongen Hjalmar «Hjallis» Andersen er død. Han sovnet inn på Ullevål sykehus natt til onsdag 90 år gammel.

Det var vennen Tom A. Schanke som bekreftet dødsfallet i en melding han sendte ut til norske medier onsdag formiddag. I meldingen står det at den folkekjære skøytekongen døde på Ullevål sykehus etter et dramatisk fall hjemme i Tønsberg mandag.

«Trøsten får være at når hele Norges «Hjallis» gikk sin siste runde ble den rask og smertefri, og i nærvær av hans nærmeste familie», skriver Schanke.

Les også: Kupper'n: – Hjallis gledet utrolig mange

Hjalmar Andersen vant NM, EM og VM i årene fra 1950 til og med 1952. Han sikret seg også tre OL-gull på hjemmebane i Oslo i 1952. Da gikk han til topps på de tre lengste distansene, men i alle årene etter at skøytekarrieren tok slutt, har han også markert seg.

– Ingen har vel levd så godt på tre gullmedaljer som meg, sa han i forbindelse med et tidligere jubileum til NTB.

Se også: Skøytekongens liv i bilder

Han var svært populær i alle år, og det er reist statuer av ham i Oslo, på Hamar og i Trondheim.

En av de siste offentlige opptredener han var med på skjedde i forbindelse med Idrettsgallaen i januar. Der ble han hedret med hedersprisen sammen med Knut «Kupper'n» Johannessen.

Les også: Tajik: – En legende har gått bort

Trist

– Jeg fikk akkurat høre at «Hjallis» er død. Det var en trist melding å få, for jeg kjente ham jo veldig godt, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

– Han var aktiv før min tid, men jeg husker godt jeg var på Bislett, på avslutningsdagen i VM i 1956 da «Hjallis» gikk sitt aller siste mesterskap. Det var en stor opplevelse, og jeg har alltid vært en stor beundrer av ham, forteller idrettspresidenten.

Han sier at det var tre ting som gjorde Hjalmar Andersen til en folkekjær og spesiell idrettsutøver, som for alltid vil lyse med gullskrift i den norske idrettshistorien.

– For det første var han en fantastisk god løper. Han vant alt som var på skøyter like etter krigen i den største nasjonalsporten vår. Han var helt suveren. «Hjallis» var sin tids Kramer og vel så det, mener Rognlien.

Men han trekker også fram at «Hjallis» hadde en helt spesiell utstråling og personlighet.

– Han levde opp til tilnavnet «Kong Glad», ikke bare som aktiv, men faktisk gjennom hele livet, sier Rognlien.

Et «ja-menneske»

Idrettspresidenten understreker også meget sterkt at Hjalmar Andersen var et «ja-menneske». Dersom han kunne bidra, stilte han alltid opp.

– Jeg var skøytepresident i perioden fra 1979 til 1981, og i den tiden ble jeg veldig godt kjent med ham. Han stilte alltid opp. Han var et ja-menneske, forteller Rognlien til NTB.

Han sier også at han er spesielt glad for at idretten fikk æret «Hjallis» med hedersprisen på Idrettsgallaen på Hamar i januar.

Det var den siste store offentlige opptredenen den gamle skøytekongen var med på.

«Hjallis» fylte 90 år 12. mars. Dagen ble, blant annet, markert på Skøytemuseet i Oslo, og «Kong Glad» fikk også et spesielt gratulasjonstelegram fra Kong Harald på jubileumsdagen.