Game, set og match for Northug

Game, set og match for Northug Les mer Lukk

Petter Northug (27) gjør det han kan for å tone ned vinnersjansen, men etter fredagens annen etappeseier på den svenske minitouren skal det et lite mirakel til om han ikke henter hjem seieren i verdenscupen sammenlagt.

1.15- og 1.23 minutter ned til Dario Cologna og Alexander Legkov foran lørdagens 15 kilometer lange klassiske fellesstart forteller det meste.

Det gjør også avstanden i verdenscuppoeng ned til Legkov og Cologna foran de to siste rennene. Da snakker vi 56 og 69.

Det skjedde på en dag da Northug selv sier at han ikke hadde den aller beste følelsen.

– Jeg er nødt til å være i front gjennom hele lørdagen. Klar til å angripe. Jeg er nødt til å konsentrere meg mer om Dario og Alexander enn om etappeseieren, sa Northug.

Rolig

Ingen er bedre enn Northug til å tenke ut taktikk til hvert enkelt løp. Han vil ikke være med på at fredagens seier var spikeren i kista med tanke på verdenscupseieren.

– Det gir en god følelse når du sitter med det forspranget jeg har nå, men mye kan skje ennå. Ingenting er avgjort. Det kan fort skje at det et stavbrekk eller et uhell. Det viktigste blir å passe på Legkov og Dario, sa Northug.

– Cologna sier at han har gitt opp kampen om seieren sammenlagt?

– Det tror jeg ikke noe på. Det er slik han vil ha det. Han vil ikke ha noe press på seg.

Fredag åpnet han kontrollert uten å skinne. På toppen var han fem sekunder bak teten. Inn mot mål var det ingen som kunne holde tempoet hans. På NTB virket det nesten som han hadde et gir til å sette inn om det hadde stått om livet.

– Sekundene han har fått var viktig med tanke på kula og seieren i sammendraget. Petter er i form. Han går bra på ski, var landslagstrener Trond Nystads nøkterne oppsummering.

Respekt

Gutta skulle egentlig ha gått 3,3 kilometer fredag, men løpernes protest gjorde at den ble kuttet til 2,5 kilometer.

Northug stemte blankt da spørsmålet om startnekt dukket opp torsdag ettermiddag, men både Nystad og Northug selv var glad for at det endte med endring i planene fredag morgen.

– Juryen gjør en bra jobb. De fortjener respekt for at de tenkte på sikkerheten, mente Nystad.

Northug og lillebror Tomas var selv involvert i et saftig fall under torsdagens trening.

– Det var bra de gjorde om med tanke på fellesstarten. Det ville garantert blitt uhell om de ikke hadde gjort det. Det blir spennende å se hva de gjør med løypa foran VM, sa Northug.

Northug vant fredag foran landsmennene Pål Golberg og Anders Gløersen. Det var seks norske blant de sju beste.

– Laginnsatsen var helt rå. Den var gledelig, men ubetydelig med tanke på mesterskap. En slik prolog som dette går vi sjelden og kan ikke brukes til mye, sa landslagstrener Nystad.

I det minste kunne den brukes til mer eller mindre å avgjøre kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen.