Nådeløs Bjørgen etter Falun-triumf

SKEPTISK: Marit Bjørgen tok over sammenlagtledelsen i minitouren med seier i fredagens prolog, men er ikke fornøyd med løypa. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

– Arrangøren har en utfordring fram mot VM. Løypene var mye bedre her før, sa Marit Bjørgen etter at hun overtok ledelsen i minitouren sammenlagt i Falun fredag.

Seieren i langrennsverdenscupen kom i annen rekke. Utformingen av løypene stjal det aller meste av oppmerksomheten etter et døgn der det meste av adjektiver i negativ retning var tatt i bruk.

– Jeg safet for mye i unnakjøringen. Jeg var usikker fordi jeg aldri har gått denne løypa før. De bør fjerne denne unnakjøringen på baksiden av Mördarbakken og ta tilbake den som var. Løperne ønsker å ha med Mördarbakken i sin opprinnelige form, sa Bjørgen, som overtok ledelsen foran polske Justyna Kowalczyk i sammendraget etter seieren på fredagens prolog i Falun.

Les også:Endrer skiløype etter press fra utøverne

Ville nektet

Torsdagen og fredag formiddag i Falun ble av det dramatiske slaget. Det endte til slutt med at løperne nektet å starte om det ikke ble gjort endringer. Arrangøren og representantene fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) valgte til slutt å strekke våpen. Både motbakken og unnakjøringen ble nedkortet.

– Jeg er fornøyd med at vi blir hørt og at vi møttes på halvveien. Det var bra. Det er lenge siden løperne har stått sammen slik vi gjorde denne gangen. Det er bra at vi sto samlet. Hvis vi ikke hadde gjort det, hadde det aldri blitt endringer fram mot VM om to år, sa Bjørgen.

33-åringen står fast på at det ikke var snakk om tomme ord fra løpernes side.

– Uten endringer ville det ha blitt håpløst i fellesstarten lørdag. Vi gjorde dette for vår egen sikkerhet. Uten endringene som kom ville jeg ikke ha gått, fastslo Bjørgen.

Les også:Mener Falun-løypa er helsefarlig

Steil

Bjørgen roste jobben som løpernes representanter Kikkan Randall og Emil Jönsson gjorde på lagledermøtet torsdag kveld.

– Det er fortsatt for smalt i hjørnet av bunnen på unnakjøringen. Til VM trenger vi helt andre løsninger enn dette, sa Kikkan Randall.

Den amerikanske jenta sto opp for løpernes rettigheter som vi sjelden har sett før. Normalt er det lederne som har frontet løpernes meninger. Slik var det ikke denne gangen.

– Til slutt ble dette en god dag. Vi var klare til å nekte start, selv om egentlig ingen av oss ville det. Vi fikk mye støtte, og til slutt fikk vi gjennomslag. Jeg gjorde bare den jobben jeg er valgt til å gjøre. Jeg hadde stemmen, og jeg brukte den. Dette viser hvor viktig utøverens stemme er når det gjelder sikkerheten, sa Randall.

Les også:Bjørgen hardt ut mot VM-løypene

Falun-arrangøren valgte fredag å legge seg flat for kritikken og lovet å jobbe sammen med FIS og utøverne fram mot VM i 2015.

Så får vi se hvor langt de er villig til å strekke seg når det kommer til stykket. Det har vært lagt ned masse jobb for å skape en ny løypetrasé i Falun de siste to årene. Jobben er ikke over.

Les også:Northug overtok ledertrøya