West Ham flytter inn på OL-arenaen

FLYTTER INN: West Ham har fått en leieavtale for OL-arenaen i London som gjelder for 99 år. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Fredag ble det klart at West Ham United bytter hjemmebane til OL-stadionet i London fra 2016.

Arenaen som var midtpunktet i fjorårets sommer-OL vil ha en kapasitet når den omgjøres til bruk i Premier League. West Ham har fått en leieavtale som gjelder for 99 år, og det gleder Londons borgermester Boris Johnson.

– Gjennom denne avtalen har vi motbevist pessimistene som spådde at dette landemerket ville bli en nedstøvet antikvitet, sa Johnson.

Det ble brukt 3,8 milliarder kroner (430 mill. pund) på å bygge OL-arenaen, og derfor var det viktig å finne en leietaker som regelmessig kan trekke store folkemengder til et tidligere «glemt» hjørne av Øst-London.

Delt finansiering

West Ham har hele veien vært favoritt til å overta stadionet, men Johnson har uttalt at det ble jobbet med en «plan B» i tilfelle man ikke kunne bli enige om de økonomiske vilkårene. Blant annet var det usikkerhet rundt hvem som skulle betale for at anlegget blir bygget om til en fotballarena.

Nå er det klart at West Ham skal bidra med drøyt 130 millioner kroner til ombyggingen, mens kommunestyret i London spytter inn 350 millioner. I tillegg har regjeringen lovet å dekke opptil 220 millioner kroner dersom det blir behov for ytterligere finansiering.

Samtidig har selskapet som er ansvarlig for OL-stadionet, London Legacy Development Corporation, sørget for at britiske skattebetalere vil dra nytte av en eventuell gevinst West Ham-eierne David Gull og David Sullivan vil få dersom de skulle selge klubben i løpet av de neste 10 årene.

Gull og Sullivan uttalte fredag at de ikke har planer om å selge klubben.

VM i 2017

For øyeblikket står arenaen tom, men vil huse en markering av ettårsjubileet for OL til sommeren. Samtidig er det planlagt flere konserter på stadionet i løpet av året. I 2017 skal VM i friidrett arrangeres samme sted.

West Ham har siden 1904 spilt på Boleyn Ground, bedre kjent som Upton Park. Den ligger rundt fem kilometer fra OL-området og tar rundt 35.000 tilskuere.