Langrennslandslaget truer med boikott:

Mener Falun-løypa er helsefarlig

FARLIG: Eldar Rønning er svært kritisk til løypa i Falun. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

– Alle løperne er enig. Vi driver med langrenn, ikke skicross. Det er direkte helsefarlig å arrangere fellesstart i denne løypa lørdag, sier Eldar Rønning.

Senere på dagen ble løperne enig om startnekt hvis det ikke ble gjort endringer.

De første tilbakemeldingene om at den nye langrennstraseen i Falun var farlig kom allerede da svenskene arrangerte sitt nasjonale mesterskap samme sted tidligere i vinter. Reaksjonene tiltok kraftig i styrke da de 50 beste for hvert kjønn i verdenscupen inntok løypene for trening torsdag formiddag.

Fredag, lørdag og søndag skal verdenscupen avsluttes i løypene som løperne oppfatter som særdeles skumle.

– Jeg fatter ikke at de har lagt løypa slik de har gjort. Det er mye terreng å ta av. Først skal vi opp Mördarbakken der det siste halvminuttet må gås i fiskebein. Så skal vi ned på baksiden mot hoppbakken. Der er det stupbratt med en fem-seks S-svinger. Hvis en går på trynet ned der, er det skummelt. Da er det farlig, og det kan fort ende med et sykehusbesøk. Dette er en katastrofe, sier Rønning.

Reaksjon:Bjørgen: – De nye løypene er en parodi

Fellesstarten

Løperne mener det er ille nok å kjøre ned løypa på «egen hånd», slik det trolig vil bli i fredagens prolog og i søndagens jaktstart i fri teknikk.

– Kjører du alene, er det greit nok. Det er når flere er samlet at det blir farlig. Slik blir det i lørdagens klassiske fellesstart. Det er ikke dette vi er trent for. Dette blir som å kjøre i en super-G-løype. Etter to runder vil vi i tillegg ha skrenset av all smurning, og det blir et helvete å komme seg opp igjen, sier Rønning.

Etter initiativ fra USAs Kikkan Randall ble løperne samlet for å lufte sine meninger. Der ble løperne enige om startnekt hvis det ikke ble gjort endringer av løypa. Randal og svenskenes Emil Jönsson møtte senere på kvelden på lagledermøtet.

Der fikk de høre at Det internasjonale skiforbundet (FIS) svare på kritikken med å si at løypen på lørdag ville bli endret, men ikke på fredagens prolog.

Løperne planlegger et nytt møte fredag morgen for å bestemme seg for hva de gjør.

Les også:Northug overtok ledertrøya

Ikke stålkanter

Norges herretrener Trond Nystad rystet på hodet over løypa løperne skal igjennom. Sveriges trener Arild Monsen har også uttrykt sin skepsis.

– Det blir slik når den ikke engang passer til de aller beste i verden på langrennsski. Vi har ikke stålkanter på skiene. Det skal være trygt å kjøre nedover, du vil ikke havne på sykehus, sier Nystad til NTB.

Han sier at det ikke er mye de kan få gjort med problemet.

– Vi kan bare appellere til sunn fornuft og håpe at de lytter til erfarne fjellfolk. Vi er nødt til å lufte meningene våre, sier Nystad.

Les også:Ukjent 24-åring knuste Northug og satte verdensrekord

Sjelden

Dario Cologna og Petter Northug var også blant dem som mente at dette var i det tøffeste laget fredag, men Northug selv ville ikke snakke for mye om det. Han ville ikke bruke energien på dette temaet.

Han legger ned all konsentrasjon fram til avslutningen i verdenscupen. Der leder han med 34 poeng på russeren Alexander Legkov og 43 poeng på Cologna foran de tre siste rennene.

– Det er veldig sjelden at løperne sier ifra om noe. Som regel er det jobben til oss ledere. Petter sa ifra om at dette fikk noen andre fronte. Han ville ikke ha noen mening. Men andre har sagt ifra. Kanskje får vi rettet opp i det til lørdag, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.