Rekord-Berger: – God trening til OL

GOD SOM GULL: Tora Berger måtte gratulere Darja Domratsjeva med gullet søndag, men med fire gull og to sølv på seks øvelser var hun skiskytter-VMs ubestridte dronning. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Alt ligger til rette for at Tora Berger (31) kan avslutte karrieren med tidenes gullfest i Sotsji-OL.

357 dager etter at skiskytterdronningen ble historisk med seks VM-medaljer i ett og samme mesterskap, starter vinter-OL i svartehavsbyen Sotsji helt sørvest i Russland.

I generalprøven til tidenes første OL-fest i skiskyting med seks øvelser, stakk lesjingen av med fire gull- og to bronsemedaljer. Etter ti medaljer i de siste to verdensmesterskapene er det trygt å si at lillesøster Berger har funnet medaljeresepten.

– Fortsatt er det noen detaljer jeg kan bli bedre på. Det er noen bomskudd i dette mesterskapet jeg gjerne ville ha vært foruten, men mesterskapet var god trening til OL. Men jeg hadde absolutt ikke forventet alt dette. Det føles ikke helt som det er sant, sa Tora Berger til NTB etter sølvløpet i siste øvelse søndag.

Et eventyr

Fellesstarten ble vunnet av hviterussiske Darja Domratsjeva (26), som pådro seg en strafferunde mindre enn fjorårsmester Tora Berger og seiret sikkert for ellevte gang i karrieren.

For den norske VM-dronningen ble avslutningen som starten og fortsettelsen: Et medaljeeventyr uten sidestykke.

– Kanskje er det en trygghet å ha fulgt samme opplegg i forkant av mesterskap to år på rad og fått suksess. Forhåpentligvis er det slik. I VM-forberedelsene så jeg tilbake på det jeg gjorde treningsmessig på samme tid i fjor, men det har også å gjøre med overskudd og ro samt å holde full konsentrasjon på det som er viktig i oppkjøringen.

VM-suksessen kom noe overraskende. I fjor satset Berger alt på Ruhpolding-VM og kom hjem med fire medaljer (3 gull).

– I år satset jeg egentlig bare på verdenscupen sammenlagt, slo 31-åringen fast etter fire gull og to sølv.

Og verdenscupen leder hun med et helt svartehav med poeng: 283 ned til Domratsjeva.

Overvekt

Gull i jaktstart, normaldistanse, blandet stafett og kvinnestafett samt sølv i sprint og fellesstart gir nesten overvekt på flyet hjem fra Tsjekkia mandag.

– At vi fikk gullet på kvinnestafetten kommer jeg nok til å huske aller best. Det hadde jeg aldri opplevd før, og det kan bli viktig for norsk kvinneskiskyting. Jeg er kjempefornøyd med egne prestasjoner, og det er hva jeg vil sitte igjen med. Ikke hvilke rekorder som er slått eller hvor mange det er blitt av alt mulig. Jeg må se framover for å bli bedre, og fortsatt har jeg ett år igjen som skiskytter. Da nytter det ikke å se tilbake og hvile på det som har vært, slo Tora Berger fast.

Hun har nå sanket 24 verdenscupseirer etter 224 individuelle renn, 19 mesterskapsmedaljer, 18 VM-medaljer og av dem ni mesterskapsgull (1 i OL).

Den regjerende normaldistansemesteren skal gå første renn (sprint) i Sotsji-OL 9. februar neste år.