Johaug tøffeste Tour-utfordring

Prestasjonen på sprinten tirsdag kan bli avgjørende for Therese Johaugs sjanser i Tour de Ski. (Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix). Les mer Lukk

1. nyttårsdag blir Therese Johaugs sprintegenskaper igjen satt på prøve i Tour de Ski.

I fjor mistet hun mye tid til Justyna Kowalczyk og Marit Bjørgen i prologen og de to sprintene. Hun mistet så mye at det ikke hjalp at hun hadde den suverent beste tiden opp Alpe Cermis avslutningsdagen. Johaug gikk inn til en sikker 3.-plass.

Justyna Kowalczyk har allerede skaffet seg et 46,4 sekunder stort forsprang på henne etter de to første etappene i Oberhof, og nå står igjen sprint på programmet når Touren fortsetter i sveitsiske Val Müstair.

Den eneste

Heldigvis for Johaugs del er det den eneste på årets Tour de Ski-program. Nå hører det også med til historien at Johaug har tatt et steg på de kortere distansene denne sesongen. Det viste også lørdagens prolog i Oberhof. Da var hun nærmere Kowalczyk enn hun har vært tidligere år.

– Målet er å skaffe meg flest mulig bonussekunder på sprinten, sa Johaug etter søndagens etappe. Da gikk hun inn til 2.-plass på jaktstarten etter en tung avslutning på løpet. Hun håper at formen kommer sigende i løpet av de kommende dagene.

Videre

Johaug har ikke alltid klart å ta seg videre fra kvalifiseringen i sprintrennene. Hvis hun ikke klarer det denne gangen, blir det vanskelig å utfordre Justyna Kowalczyk i kampen om sammenlagtseieren. Akkurat det samme gjelder for Kristin Størmer Steira. Steira er heller ingen sprinter.

Landslagstrener Egil Kristiansen vil likevel ikke si kategorisk at Johaug er nødt til å ta seg til sprintfinalene.

– Det spørs helt på hva de andre gjør. Vi skal huske på at Kowalczyk også er et usikkert kort i skøytesprint.

Johaugs landslagskollega Marthe Kristoffersen har slett ikke mistet troen på venninnen sin.

– Gi Therese en ny dag, og hun er tilbake. Jeg har satset alt jeg har på henne, sa Kristoffersen.

Det ligger ikke an til den helt store nyttårsfeiringen for verken Johaug eller Kristoffersen.

– Det blir nok en lett treningstur, og så blir det middag om kvelden.

– Ingen raketter?

– Vi får vel kjøpe inn noen kinaputter, humret Kristiansen.