Karrierens beste annenplass for Boasson

SØLV: Edvald Boasson Hagen kom på andreplass i mennenes eliteritt i sykkel VM i Valkenberg søndag.(Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Annenplass i sykkel-VM overgår to etappeseirer i Tour de France, mener sølvgutten Edvald Boasson Hagen (25).

Fakta om Edvald Boasson Hagen:  

Alder: 25 år (17. mai 1987)

Bosted: Oslo

Opphav: Rudsbygd

Klubb: Lillehammer

Lag: Team Sky

Tidligere lag: HTC-Columbia, Columbia, Joker-Bianchi

Profesjonell siden 2008.

Meritter:

VM: Sølv (fellesstart 2012), 8.-plass 2011. Har deltatt i 5 VM for proffer.

Tour de France: 2 etappeseirer (6. og 17. etappe i 2011), tre 2.-plasser, fem 3.-plasser.

Sesongen 2012:

Seirer (7): Sammenlagt i Tour of Norway, GP Ouest France-Plouay, etapper i Volta ao Algarve, Tirreno – Adriatico, Tour of Norway, Critérium du Dauphiné samt NM fellesstart.Har sanket 42 seirer som profesjonell (40 individuelt).

Den norske stjernesyklisten ble bare tuktet av storfavoritt og «Amstel-ekspert» Philippe Gilbert (30) i kampen om regnbuetrøya søndag. Rudsbygdingen har aldri glist bredere for en annenplass noensinne.

Årsak: Gilbert var i egen klasse.

– VM-sølv rangerer jeg veldig høyt. Det går nok kanskje over etappene i Tour de France. Håpet er at det skal bli enda bedre om noen år, for jeg har mange år igjen. Kanskje er det ikke så mange som vil huske på en annenplass, men jeg skal iallfall huske den selv, sa Edvald Boasson Hagen til NTB.

Bedre minne

Seiersmaskinen sørget for tidenes annen norske medalje i proffenes landeveisritt. Kun Thor Hushovds VM-gull i 2010 overgår bragden. 25-åringen fortsetter å luske innpå sin norske overmann på sykkelsetet.

– Jeg har tatt mange annenplasser i Tour de France. Den der jeg ble slått av Thor (16. etappe i fjor) glemmer jeg ikke så lett. Det var bare bittert. Nå skal denne få ta over.

2 kilometer gjensto av VM-rittet, og en gruppe på nærmere 50 ryttere satt fortsatt med inn siste gang i den legendariske Cauberg-bakken.

Da slo motbakkeekspert Gilbert til, helt etter oppskriften.

– Jeg trodde det skulle gå inn en større gruppe ettersom det var medvind mot slutten og flere nasjoner hadde sine spurtere med. Men da Gilbert gikk til og det begynte å sprekke opp, måtte jeg bare gå etter. Jeg kunne ha vunnet gullet om jeg fulgte Gilbert, men det gjorde jeg ikke. Da han fikk gå alene, ble dette det beste jeg kunne oppnå, mente Sky-stjernen.

Fikk selskap

Gilbert fikk en solid luke på toppen av Cauberg, og belgieren tråkket alene til mål de siste 1700 meterne. Boasson Hagen fikk selskap av bronsevinner Alejandro Valverde og russeren Alexandr Kolobnev.

– Jeg så ganske tidlig over toppen at det ville bli for tøft å hente inn Gilbert. Jeg ville ikke trekke opp de to andre heller. Kanskje kunne vi hentet ham inn sammen, men jeg ville ikke risikere noe for egen del.

Norge ble nest beste VM-nasjon. Lillehammer ble uansett beste VM-by med sølv til Boasson Hagen og juniorgull (tempo) til Oskar Svendsen (18).

Edvald Boasson Hagen avslutter sesongen med rittene Paris – Bourges (4. oktober) og Paris – Tours (7. oktober).

Annenplassen søndag var sesongens fjerde sådan for Boasson Hagen, som også sesongdebuterte nest best i Australia 15. januar. I Tour de France ble beste plassering annenplass bak Peter Sagan på 3. etappe. Nordmannen har sju seirer i år.

Les flere nyheter