Steinar Nilsen er ferdig i Brann

Sportsklubben Brann og Steinar Nilsen er enige om at arbeidsforholdet avsluttes. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Steinar Nilsen slutter som trener i Brann. Rune Skarsfjord og Patrik Hansson leder sportsklubben i bortekampen mot Hønefoss 2. pinsedag.

Treneravganger eliteserien fotball 2010  
Treneravganger eliteserien fotball menn i 2010:

Trond Amundsen (sa opp i Kongsvinger 12/4 etter fem kamper - 1-0-4)

Ole Bjørn Sundgot (sparket i Hønefoss 18/4 etter seks kamper - 0-0-6)

Steinar Nilsen (sluttet i Brann 22/5 etter 12 kamper - 2-4-6).

Erik Hamrén (slutter i Rosenborg etter Viking-kampen 24/5 for å bli svensk landslagssjef på heltid) - 6-6-0).

Brann bekreftet lørdag at Nilsen forlater klubben. «Partene er enig om at det ikke lenger er grunnlag for samarbeid», het det i en melding på klubbens nettsted www.brann.no.

Det ble oppstyr da Nilsen ikke ledet Branns trening fredag. Bergensavisen meldte fredag kveld at 38-åringen hadde trukket seg fra trenerjobben. Dette avviste Nilsen senere, men lørdag kom bekreftelsen på at samarbeidet mellom den tidligere Italia-proffen og Brann avsluttes etter såkalt «gjensidig enighet» – som det heter på fotballspråket.

Brann-spillerne har vært kritisk til Nilsens lederstil. Flere har ment at kvaliteten på treningene kan bli bedre. De skal ifølge lokalavisene også hatt sine tvil om den tidligere Tromsø-trenerens trenerkompetanse. Steinar Nilsen stiller høye krav til seg selv, og naturlig nok også til spillerne. Da kan det lett bli konflikt når du skal håndtere det som blir omtalt som en sterk spillergruppe.

Tidligere gulltrener Mons Ivar Mjelde opplevde noe av det samme i 2008. Steinar Nilsen ledet Brann til femteplass i serien sist sesong. I cupen ble rødtrøyene slått ut i kvartfinalen. Denne sesongen har det gått enda tyngre. Bergenserne ligger på 13.-plass i serien, mens det i midtuken ble en pinlig cupexit mot tredjedivisjonslaget Fyllingen.

Målløse

Steinar Nilsen spilte i sin tid for Tromsø, Milan og Napoli. Han fikk to A-landskamper for Norge. I to perioder har han vært trener i Tromsø.

I 5 av 12 kamper denne sesongen har Brann gått målløse av banen. Klubben sliter økonomisk og har ikke hatt muskler til å styrke stallen med de spillerne Nilsen måtte ønske seg. Balansen i troppen har vært langt fra optimal. Klubben har også manglet en utpreget goalgetter, mens forsvarsspillet til tider har hanglet.

Tidligere i sesongen har daglig leder Bjørn Dahl trukket seg, mens Roald Bruun-Hansen ble degradert fra å være sportslig leder til å være nestkommanderende i administrasjonen og stedfortreder for daglig leder Lars Moldestad. Nilsen overtok Bruun-Hansens jobb som sportslig leder, men uten at Brann maktet å snu motgangen.

Hvem overtar?

Neste oppgave i serien er Hønefoss 2. pinsedag. Der skal assistenttrener Terje Skarsfjord lede Brann sammen med Patrik Hansson. Det blir en nøkkelkamp skal sportsklubben vinke farvel til eventuell nedrykksstrid. I siste kamp før VM-pausen venter Aalesund i Bergen 6. juni.

Knut Tørum og Arne Sandstø er begge koblet til den ledige trenerjobben på Stadion. Førstnevnte avviste allerede fredag at han er aktuell for Brann, mens Sandstø ikke vil kommentere en mulig trenerjobb i sportsklubben. Sandstø er for tiden trener i Løv-Ham. (©NTB)

Les også: Nilsen avviser at han har trukket seg