Norges største idrettstjerne

SUVEREN: Magnus Carlsen har dominert sjakksporten internasjonalt, og er nå verdens høyest rangerte spiller. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pSjakkfenomenet Magnus Carlsen topper VGs årlige rangering av Norges største idrettsstjerner, foran Ole Einar Bjørndalen og Andreas Thorkildsen.</p

19-åringen har feiret triumf etter triumf ved brettet og er blitt den første vestlige verdensener siden Bobby Fischer i 1975.

VG-kommentator Truls Dæhli medgir at valget av Carlsen kan være kontroversielt ettersom det i Norge ikke er tradisjon for å definere sjakk som idrett.

– Men om sjakk ikke er idrett etter norske begreper, så er det definitivt en sport, og da blir det i overkant sært, for ikke å si dumt, å la formalisme overskygge det eventyret en norsk sjakkspillende 19-åring befinner seg i akkurat nå, skriver han.

Fra intet fyker Carlsen dermed til topps på lista foran idrettsstørrelser som Bjørndalen, Thorkildsen, Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

Resten av topp ti består i rekkefølge av Thor Hushovd, Suzann Pettersen, Brede Hangeland, Edvald Boasson Hagen og Ola Vigen Hattestad. (©NTB)