Dette mangler Bjørgen

SEIN? Marit Bjørgen. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<p– I klassisk sprint mangler jeg den eksplosiviteten som skal til, erkjenner Marit Bjørgen.</p

Vi har hørt det før, men det får ikke hjelpe. Enn så lenge tilhører ikke Bjørgen den desiderte verdenstoppen i klassisk sprint. Det er det en stund siden hun har gjort.

Under lørdagens verdenscupsprint ble hun slått ut i kvartfinalen. I fjor kom hun seg ofte videre på tid, men heller der hadde hun tidelene på sin side i Finland.

Hun endte som beste norske på 13.-plass.

– Dette var for dårlig. Jeg viser at jeg ikke har noe i en finale å gjøre. Det er slik det er blitt i de siste årene i klassisk sprint.

– Hvorfor ikke?

– Jeg blir hengende litt etter hele tiden, og da blir jeg litt stresset og teknikken faller. Jeg har ikke helt det som kreves, sa 28-åringen.

Viktigst

– Før jeg kom hit så var målet en finaleplass. Da ville jeg være fornøyd. Det viktigste i helgen er søndagens 10 kilometer.

De unge norske lyktes heller ikke, selv om det naturligvis er kjempebra at 18 år gamle Maiken Caspersen Falla kom på 22.-plass. 18.-plass til Kari Vikhagen Gjeitnes er heller ikke ueffent, men det monner ikke. Celine Brun-Lie endte på 27.-plass, mens Ingvild Flugstad Østberg og Karianne Bjellånes ikke tok seg videre fra prologen.

– Det er unge løpere, de trenger tid på seg. Og på landslaget er det ikke alle som har prioritert sprint. Det er bare jeg, Astrid U. Jacobsen og Marte Elden som har trent sprint. Astrid er den beste av oss i klassisk sprint, og hun er ikke her, forklarte Bjørgen.

Ikke ennå

Sprintsatsingen til Norges Skiforbund er denne sesongen samlet under paraplyen til Team Trøndelag. Det er ennå tidlig i sesongen, men de unge løperne der fikk ikke helt tatt ut potensialet i Kuusamo.

– Det er for tidlig å konkludere rundt den satsingen ennå. I dag var det under pari, men vi har ambisjoner om å heve oss noen hakk ut over i sesongen, sa landslagssjef Egil Kristiansen.

Lørdagens resultater var omtrent som under fjoråret. I fjor hadde de dermed en Astrid U. Jacobsen med seg til å ta plasseringer på pallen.

Med henne borte var resultatene omtrent som ventet. Oslo-jenta blir kanskje med i Davos om 14 dager.

– Med litt mer marginer kunne Bjørgen havnet lenger opp i dag også. Lina Andersson endte på 10.-plass i prologen, og hun ble nummer to til slutt. Og finnene sluknet helt mot slutten, sa Kristiansen.

Slovenske Petra Majdic tok en soleklar seier. (©NTB)