Spania tok EM-gull

Kaptein Iker Casillas løfter trofeet til værs som et bevis på at Spania er europamester i fotball 2008. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pSpania vant fortjent EM-finalen mot Tyskland med 1-0. Den store helten ble superspiss Frenando Torres.</p

Wien (NTB-Sjur Natvig):

Spanske fans gråter av glede etter at EM-gullet er sikret. (Foto: Scanpix)

44 års venting, lengsel og skuffelser er over. Spania slapp hemningene og feiret sitt annet mesterskapsgull gjennom historien etter 1–0 over Tyskland. Spanierne gjorde finalen til en oppvisning i balltrilling, kombinasjonsspill og presis kontringsfotball, rundspilte til tider motstanderen, og vant fortjent. Den største helten ble Fernando Torres, som avgjorde med en kjempeprestasjon i første omgang.

Matchvinner Torres

«El Niño» havnet i skyggen av spissmakker og EM-toppscorer David Villa i de fem første kampene. Villa feide inn tre mål i åpningskampen og la på til fire i den neste. Som EMs toppscorer måtte han ut med skade i semifinalen, og søndag var det Torres sin tur til å imponere i rollen som enslig spiss.

Han ga de tyske forsvarerne problemer både med farten og hodestyrken. Luis Aragones spøkte lørdag med at han måtte kjøpe stige til spillerne sine så de kunne henge med i luftduellene, men i det 23. minutt ble lange Per Mertesacker knust av Torres i lufta. Ballen smalt i stolperota utenfor Jens Lehmanns rekkevidde.

Når Torres først fikk baller å løpe på, parkerte han motspillerne. Så også i det 33. minutt, da Cesc Fabregas slo en bruddpasning. Torres prøvde seg først på innsiden av Philipp Lahm, føk så forbi ham på utsiden og vippet over en utrusende Lehmann som også kom for sent.

Ferdigheter og kollektiv

Det var imidlertid kollektivet Spania som malte i stykker Tyskland. Soliditet og ballsikkerhet har kjennetegnet spanierne.

- De klarer å mikse det beste av individuelle ferdigheter inn i et kollektiv, sa Åge Hareide på TV 2 om europamesteren.

Spania dominerte gjennom hele kampen, og burde vunnet mer. David Silva hadde to store skuddsjanser, og Sergio Ramos burde lagt på til 2–0 med sitt hodestøt. Andrés Initesta fikk et skudd reddet på streken.

Tyskland skapte få sjanser, men kunne fått straffe i det 29. minutt. Philipp Lahm raidet, men mistet ballen for langt foran seg. Joan Capdevila skulle stoppe den, men sleivet den opp i armen sin.

Lagkaptein Michael Ballack spilte hele kampen på tross av å ha slitt med skade, men var en skygge av seg selv i møtet med Spanias glitrende midtbaneanker, Marcos Senna. Ballack fikk en mulighet tidlig i annen omgang, men avslutningen traff til side for mål. Stort nærmere kom ikke Tyskland, som slet med å sette press på Spania i sluttminuttene.

- Meget, meget fortjent vinner

Ekspertene konstaterte i skjønn forening at europamesteren var det beste laget og en verdig EM-vinner.

- En meget, meget fortjent vinner, mente Kjetil Rekdal på TV 2, og fikk støtte fra kommentator og tidligere landslagssjef Nils Johan Semb.

Nåværende landslagssjef Åge Hareide så et komplett spansk lag vinne årets europamesterskap, og nevnte følgende kjennetegn:

- Solid defensiv organisering, stor innsats og et kirurgisk angrepsspill. En mer verdig europamester kunne vi ikke fått, konkluderte Hareide.

Søndag fikk fotball en ny definisjon. 22 mann løp etter ballen, og til slutt vant Spania.


Les alt om EM på Startsiden.no

Kampfakta:

Tyskland – Spania 0-1 (0-1)

Ernst Happel stadion

51.428 tilskuere

Mål: 0-1 Fernando Torres (33)

Dommer: Roberto Rosetti, Italia.

Gult kort: Michael Ballack, Kevin Kuranyi, Tyskland. Iker Casillas, Fernando Torres, Spania.

Lagene:

Tyskland (4-2-3-1): Jens Lehmann – Arne Friedrich, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Philipp Lahm (Marcell Jansen fra 46.) – Torsten Frings, Thomas Hitzlsperger (Kevin Kuranyi fra 58.) – Bastian Schweinsteiger, Michael Ballack, Lukas Podolski – Miroslav Klose (Mario Gomez fra 79.).

Spania (4-1-4-1): Iker Casillas – Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila – Marcos Senna – Andres Iniesta, Xavi Hernández, Cesc Fabregas (Xabi Alonso fra 63.), David Silva (Santiago Cazorla fra 66.) – Fernando Torres (Daniel Güiza fra 78.). (©NTB)

Torres scorer her kampens eneste mål. (Foto: Scanpix)