Casillas reddet Spania

Spanske spillere jubler etter seieren over Italia. Kveldens store spanske helt ble keeper Iker Casillas. Her omfavnes han av glade lagkamerater. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Spania er klar for semifinale i fotball-EM etter 4-2 over Italia i straffesparkkonkurranse. Den store helten ble keeper Iker Casillas.

Casillas reddet straffene til Daniele De Rossi og Antonio Di Natale, og Cesc Fabregas satte inn målet som sendte Spania til EM-semifinale med 4-2-seier.

Tre ganger tidligere hadde Spania blitt slått ut av EM eller VM på «ulykkesdatoen» 22. juni, og hver gang på straffespark. Ikke rart det var bange anelser da det sto 0-0 etter 120 minutter i en dårlig kamp søndag.

Men Casillas frelste både nasjonen og lagkamerat Daniel Güiza med sine flotte redninger. Güiza var utrøstelig etter at han misset sitt straffespark, men jublet sammen med kameratene for at Spania for første gang siden 1984 er i semifinale i et stort sluttspill.

Spania var i en skuffende kamp litt bedre, hadde de fleste sjansene og fortjente å bli første og eneste gruppevinner som tok seg til semifinale. 15 sekunder før ekstraomgangene var over, holdt Santiago Cazorla på å frelse laget fra straffepine, men skjøt rett utenfor lengste stolpe.

Til slutt spilte det ingen rolle. For David Villa, Cazorla, Marco Senna og Fabregas overlistet Gianluigi Buffon, mens Casillas var øyeblikkets mann.

Savn

Italia savnet utestengte Andrea Pirlo og Gennaro Gattuso, samt den forduftede selvtilliten til Luca Toni, mens Spania lot til å være veldig preget av stundens alvor og savnet flyten fra gruppespillet.

Spania skapte mest, anført av den opplagte kantspilleren David Silva. Særlig mye skapte han i den perioden han fikk bytte til høyrekanten. Cesc Fabregas var også en trussel etter at han ble byttet inn for Xavi.

En tredje midtbanespiller hadde den største sjansen. I det 81. minutt knallet Marcos Senna til fra 25 meter. Ballen fikk enorm fart, så stor at Gianluigi Buffon glapp den selv om han så ut til å ha kontroll. Ballen skrudde ut av grepet hans og traff stolpen før den spratt tilbake i favnen på en takknemlig keeper.

Buffon var ellers bunnsolid og leverte flere gode redninger. Italia hadde også sine tilbud, men ingen av lagene levde opp til de høye forventningene. Spillerne ble etter begge ordinære omganger straffe med pipekonsert fra et publikum med flere nøytrale – og underholdningshungrige – tilskuere enn tidligere EM-kamper. Det var relativt beskjedent antall både italienske og spanske fans, og til og med noen ledige seter i den italienske svingen.

Ingen turbo

Vi så ikke spor etter «turbofotballen» til Spania fra de første gruppekampene. I stedet trillet laget ball på kryss og tvers mot et italiensk forsvar i balanse, på jakt etter en åpning som ikke kom.

Italienerne jaktet på sin side overganger, men greide ikke å kjøre dem med tilstrekkelig tyngde når de kom. I mangel av alternativer prøvde de å gjøre et selv, og ble enkelt bytte for Spanias sikringsspillere.

Hele Spania ropte på straffe da Silva fire minutter før pause utfordret Fabio Grosso og ble felt på hjørnet av 16-meteren. Fellingen var udiskutabel, men forseelsen skjedde et par centimeter utenfor streken. Dommeren vinket uansett, og uforståelig, spillet videre.

Italienerne skapte bare et par halvsjanser før pause. De var farligere i 2. omgang, og Casillas måtte ta fram sitt beste for å stoppe innbytter Mauro Camoranesis skudd med en beinparade i det 61. minutt.

Luca Toni fikk mange gode framspill, men passerte søndag kveld 500 målløse landslagsminutter og virker blottet for selvtillit. Dermed forsvinner også overblikket. Da Di Natales innlegg i det 84. minutt var på vei mot en fri Grosso ved lengste stolpe, strakk Toni seg og ødela sjansen ved å beine ballen bort. Det var ikke Italias dag søndag.

Kampfakta:

Spania – Italia 0-0 eeo. (4-2 på straffer)

Ernst Happel stadion

51.428 tilskuere

Dommer: Herbert Fandel, Tyskland.

Gult kort: Andres Iniesta, David Villa, Santiago Cazorla, Spania. Massimo Ambrosini, Italia.

Lagene:

Spania (4-1-3-2): Iker Casillas – Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila – Marcos Senna – Andres Iniesta (Santiago Cazorla fra 59.), Xavi Hernández (Cesc Fabregas fra 60.), David Silva – David Villa, Fernando Torres (Daniel Güiza fra 85.).

Italia (4-3-1-2): Gianluigi Buffon – Gianluca Zambrotta, Christian Panucci, Giorgio Chiellini, Fabio Grosso – Alberto Aquilani (Alessandro Del Piero fra 108.), Daniele De Rossi, Massimo Ambrosini – Simone Perrotta (Mauro German Camoranesi fra 58.) – Luca Toni, Antonio Cassano (Antonio Di Natale fra 75.)

Straffesparkkonkurransen:

1-0 satte straffesparket sikkert til høyre for Buffon.

1-1 Fabio Grosso (Ita) satte straffesparket hardt i mål. Casillas sjanseløs.

2-1 Santiago Cazorla (Spa) satte straffesparket sikkert i mål.

2-1 Casillas reddet Daniele De Rossis (Ita) straffespark.

3-1 Marcos Senna (Spa) hamret ballen bak Buffon.

3-2 Marco Camoranesi (Ita) satte straffen sikkert i mål.

3-2 Buffon reddet Daniel Güizas (Spa) svake straffe.

3-2 Antonio Di Natales (Ita) straffe blir reddet av Casillas.

4-2 Cesc Fabregas (Spa) avgjorde kampen i Spanias favør med en sikker straffe.