Øvrebø: – Ikke morsomt

Italias Luca Toni (jublende med ryggen til) har nettopp headet ballen i mål, men dommer Tom Henning Øvrebø blåser feilaktig av for offside. (Foto: Scanpix)  Les mer Lukk

Den norske psykologen og dommeren Tom Henning Øvrebø opplevde et mediekjør uten like etter at han dømte Italia – Romania i EM. – Det er ikke morsomt å være med på, sier han.

Oslo (NTB): Italia trengte seier i møtet med rumenerne, men kampen endte 1-1. Og det fikk Øvrebø all skylden for av italienske medier. Den norske dommeren fikk fotballgale Italia mot seg.

«Dommeren var imot Italia. Nå må UEFA forklare seg», fortalte overskriftene i avisen Corriere della Serra lørdag, dagen etter kampen.

– Det er ikke noe morsomt å være med på å få en slik oppmerksomhet mot deg. Det er ikke hyggelig, sier Tom Henning Øvrebø til NTB.

Det internasjonale pressekorpset mente han hadde gjort én feil, mens italienerne mente det var flere. Feilen alle var enig om innrømmer også Øvrebø at var feil.

Les mer om EM her

Tar selvkritikk

Det sto målløst mellom lagene i det første omgang tikket ut i historien. På overtid feiret imidlertid italienerne for Luca Tonis mål fra kort hold. De fikk ikke feire lenge. Tom Henning Øvrebø var raskt ute med annulleringen etter at hans linjemann vinket for offside. Det skulle han ikke ha gjort.

– Sånn som vi vurderte det der og da så mente vi at det var en straffbar offside. Men TV-bildene viser at han som headet i mål (Toni) var onside da pasningen ble spilt. Det var en feilvurdering, sier Øvrebø.

– Så du tar selvkritikk for den avgjørelsen?

– Ja, det gjør jeg. Det er aldri morsomt å gjøre en feil i en så viktig kamp, men det er en del av gamet, sier Øvrebø.

UEFA støtter ham

Øvrebø har også vært i møter med Det europeiske fotballforbundet etter kampen. De står fortsatt bak det eneste norske innslaget i fotball-EM.

– De har som alle andre sett at det var en feil avgjørelse, men bortsett fra det er de fornøyde med oss, sier Øvrebø.

Etter kampen gikk den norske dommeren i skjul og først søndag snakket han med pressen. Mens han har vært i skjul har han fått støtte fra flere hold for en annen kontroversiell situasjon i kampen.

Ti minutter før slutt så det ut til at Romania skulle sikre seg alle poengene og sende Italia ut av mesterskapet. Daniel Niculae ble felt av Christian Panucci i Italias 16-meter og Øvrebø dømte straffe. Adrian Mutu misset på straffesparket.

«Tøffe Tom»

Italienske medier hevder straffesituasjonen var nok et bevis på at dommeren var mot Italia, mens Øvrebø fra flere hold har fått skryt for avgjørelsen.

«Tenk å blåse en tvilsom straffe mot Italia bare ni minutter før slutt. Sannheten er at den ikke var tvilsom. Den var soleklar... En 41 år gammel psykolog fra Nordstrand, Norge lot seg ikke prege av omstendighetene og trøkket. Tøft gjort», skrev Aftenpostens kommentator Bertil Valderhaug.

– Den straffen var klar. Jeg var ganske trygg på den, sier «Tøffe» Tom Henning Øvrebø til NTB.