Christian Tybring-Gjedde om USA: – De trenger Trump i fire år til
– Jeg har tvilt meg frem til at jeg håper Donald Trump vinner valget. USA trenger en sterk leder nå, en som ikke driver en kollokviegruppe, slik jeg er redd Kamala Harris kommer til å gjøre om hun vinner. De trenger noen som kan ta beslutninger.
Det svarer stortingsrepresentant og tidligere Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde (61) på ABC Nyheters spørsmål om hvem han håper vinner det kommende presidentvalget.
Samtidig stempler han president Joe Biden som svak og er klar på at demokratenes nye presidentkandidat ikke er en egnet arvtager.
– Kamala Harris er oppskrytt. Hun har rett og slett ingen politikk. Hun er sjarmerende, men du må ha mer enn sjarm. Hun er delvis ansvarlig for politikken som har blitt ført de siste fire årene.
Se video: Reaksjonene hagler
Your browser doesn't support HTML5 video.
Reaksjonene hagler mot Trump-komiker: – Du er søppel Les mer Lukk
Et splittet USA: – De trenger Trump i fire år til
Tybring-Gjedde lanserer Trump som en mulig redningsmann for et stadig mer polarisert amerikansk samfunn.
– Innad i USA er det en kamp mellom sentrum og perifieri, akademia og folk flest. Denne polariseringen kan bli farligere om man ikke klarer å gjøre noe med den. Trump er en del av eliten, men han er likevel nær folk flest. Det kan være bra for USA, sier den norske stortingsrepresentanten.
På meningsmålingene er det jevnt mellom republikanernes Donald Trump og demokratenes Kamala Harris. Les mer Lukk
Rett før Joe Biden skulle innsettes som president i USA i januar 2021 ble Kongressen i Washington D.C. stormet av Trump-tilhengere som mente valget var stjålet. Dagen etter sa Tybring-Gjedde til NRK at det virket som om Trump var i «mental ubalanse».
Overfor ABC Nyheter stiller stortingspolitikeren nå spørsmål ved om stormerne misforstod Trump da han ba tilhengerne sine om å marsjere mot hjertet av det politiske USA.
– Stormingen av Kongressen stusser jeg veldig over. Han sa tydelig 'marsjer mot Kongressen, men på fredelig vis'. Folk tok det som et tegn på å storme den, sier han og fortsetter:
– Men det er mye mer som er galt i USA enn det. En svak leder kan skape flere problemer og splittelse i befolkningen enn det er i dag. De trenger Trump i fire år til, så får man se hva som skjer i fremtiden.
Trump-tilhengere inne i Capitol under stormingen 6. januar 2021. Les mer Lukk
Internasjonal uro og konkurranse
– Hvordan skal Trump kunne samle USA igjen?
– Han ønsker å få arbeidsplasser tilbake til USA og sette landet først. Jeg tror dette er gode ideer jeg håper han klarer å gjennomføre.
Han viser til økt økonomisk og industriell konkurranse fra blant annet Kina. Samtidig raser det krig flere steder i verden, både i Ukraina, Midtøsten og Sudan.
– Hvis USA får en svak leder tror jeg verden blir enda mer oppløst. Jeg har ingen garantier, og har tvilt meg frem til det, men det er slik jeg tolker det.
Stortingsrepresentanten sier han oppfatter det som usannsynlig at USA skal trekke seg ut av Nato om Trump tar plass i Det hvite hus. Helt sikker tør han imidlertid ikke å være.
– Nato kommer nok til å bestå. Man skal være varsom, men jeg tror ikke USA kommer til å trekke seg helt ut. De tjener ikke nok på det selv
Ved flere tilfeller har Donald Trump sådd tvil om alliansen. I februar skapte Trump overskrifter da han under et valgmøte antydet at han ikke nødvendigvis ville ha beskyttet et medlemsland i Nato dersom det skulle skje et angrep og han var president.
Christian Tybring-Gjedde på sitt kontor på Stortinget hvor han nå er uavhengig representant etter å ha blitt kastet ut av Fremskrittspartiet. Les mer Lukk
Ferdig i Fremskrittspartiet
Christian Tybring-Gjedde har nominert Donald Trump til Nobels fredspris to ganger. Første gang var for Trumps møte med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Den andre var høsten 2020. Da mente Tybring-Gjedde at Trump måtte få fredsprisen for avgjørende bidrag til fredsavtalen mellom Israel og De forente arabiske emirater.
I sommer ble det klart at Christian Tybring-Gjedde ble kastet ut av Frp etter at han kritiserte nominasjonsprosessen i sitt eget lokallag i Oslo. Han omtalte innstillingen fra nominasjonskomiteen som «et bestillingsverk» og «partipolitisk korrupsjon» i et intervju med TV 2.
Han er nå uavhengig kandidat på Stortinget, og har fått plass i utenriks- og forsvarskomiteen.
– Jeg har ingen kontakt med partiet. Jeg syns hele prosessen har vært veldig rar, sa han til NTB da han åpnet opp om tilværelsen som partiløs tidligere i oktober.