Høyrepopulisme i Østerrike: – Fred betyr at Ukraina gir seg

Herbert Kickl er leder av det høyrepopulistiske partiet FPÖ i Østerrike. De leder på valgmålingene. Les mer Lukk

Høyrepopulistiske partier har medvind i Europa. Det kan påvirke støtten til Ukraina. 

Da Zelensky talte til parlamentet i Østerrike i 2023, valgte over 20 politikere å forlate salen. Politikerne fra Frihetspartiet (FPÖ) mente talen brøt med landets forpliktelse til nøytralitet etter andre verdenskrig, ifølge BBC.

Nå kan FPÖ skilte med en ledelse på valgmålingene opp mot valget i Østerrike søndag 29. september, ifølge Politco.

Partiet er et av de høyrepopulistiske partiene som er svært sterke i Europa nå, i selskap med blant annet franske Nasjonal samling og det tyske AfD.

Sosiolog Pål Veiden er førsteemanuensis ved OsloMet og Østerrike-ekspert. Han peker på særlig ett budskap som har gjenklang blant en del av velgerne.

– Østerrike først, sier Veiden kontant til ABC Nyheter.

Det går på bekostning av innvandring, syn på EU og kanskje støtten til Ukraina, opplyser sosiologen.

Utrygghet og arbeidsløshet

– Det handler mer enn noen gang om innvandring. Det har handlet om det lenge, sier Veiden.

Den viktigste velgergruppen for FPÖ er mannlige, unge arbeidere.

Populistiske partier på både venstre- og høyresiden i politikken har blitt sterkere i Europa de siste tiårene. De kan kjennes igjen ved at de retorisk henvender seg til «folket», som settes opp mot «eliten», ifølge SNL.

– De frir litt lettvint til folkelige strømninger, opplyser Veiden.

Han trekker frem opplevd utrygghet og økende arbeidsledighet som to sentrale grunner til at en del velgere vil ha en strengere innvandringspolitikk i Østerrike.

– Men de begynner også å lansere seg selv som et slags fredsparti, hvor fred i Ukraina betyr at Ukraina gir seg, sier eksperten om FPÖ.

– Godt forhold

– FPÖ har lenge hatt et godt forhold til Putins Russland, sier sosiologen.

Partiet var sist i regjering i 2019, hvor de trakk seg ut etter en skandalevideo tatt på Ibiza. Videoen viste daværende visestatsminister Heinz-Christian Strache (FPÖ) i samtale med en kvinne som utga seg for å være niesen til en russisk oligark.

I videoen tilbyr Strache kvinnen offentlige kontrakter mot donasjoner, og diskuterer hvordan de kan bruke landets største avis til sin fordel ved å sparke noen utvalgte journalister, skriver NRK.

Mener Ukraina må gi

Veiden påpeker at FPÖ står for en del av de verdiene som Putin holder høyt.

– De tror på nasjonen, en kirke, et folk, det patriotiske. Den gamle drømmen om et «oss».

I tillegg til å verne om sin egen nøytralitet, er det kanskje for noen FPÖ-velgere ikke slik at krigens eneste løsning er at Russland gir seg.

– Jeg tror velgeren er opptatt av, kanskje mer enn i Norge, at «nå må det blir fred», og mener at Ukraina må gi litt.

I motsetning til høyrepopulistiske partier i andre europeiske land, har FPÖ en reell mulighet til å bli en del av en regjeringskoalisjon.

– Tyskerne har laget en slags brannmur mot AfD, som ingen vil samarbeide med. Det gjelder ikke Frihetspartiet i Østerrike. De sitter i flere delstatsregjeringer allerede, avslutter Veiden.