Høyre: – Vendepunktet i økonomien skyldes ikke regjeringen
Høyres nestleder Tina Bru mener det er grunn for bekymring for norsk økonomi både på kort og lang sikt. Fredag holdt hun sommerpressekonferanse sammen med partileder Erna Solberg (t.h.). Foto: Jan Langhaug / NTB Les mer Lukk
– «Vendepunktet» som regjeringen lenge har snakket om at nå skal komme, ligger fortsatt lengre fram. Vendepunktet vi vil oppleve i år er først og fremst reallønnsvekst på grunn av lønnsoppgjøret, ikke på grunn av sterkt fallende inflasjon eller lavere rente, sier Bru, som også er nestleder i partiet.
Fredag holdt hun og partileder Erna Solberg sommerpressekonferanse på en takterrasse i Oslo.
Solberg mener at regjeringen kunne gjort mer for å få snudd skuta tidligere.
– Pengepolitisk rapport fra Norges Bank sa både i fjor og denne våren at pengebruken til regjeringen – altså høyt offentlig forbruk – er med på å holde renten oppe, sier hun til NTB.
Hun understreker at dette selvsagt ikke er eneste årsaken.
– Men det er en bidragsyter, sier hun.
– På ett eller annet tidspunkt treffer de
Regjeringen har gjentatte ganger de siste årene snakket om at det nå skal snu i økonomien – og at folk skal få bedre råd.
– De har jo snakket om det siden de kom inn i regjering. De sa det i 2022, de hadde pressekonferanse i 2023 om at det kommer til å bli bedre, men det ble dårligere. På ett eller annet tidspunkt så treffer de jo, sier Solberg.
– Men hvis det snur, så er jo det noe jeg bare er glad for. Vi er jo opptatt av at folk skal få bedre økonomi.
Høyre-lederen mener at det først og fremst er lønnsoppgjørene som bidrar til at det snur for mange økonomisk.
– Men for de som har høye lån, så vil jo utfordringen være at det vendepunktet kanskje ikke kommer på grunn av de høye rentene. Renten betyr mer enn lønnsoppgjørene for veldig mange unge, sier hun.
– Renten betyr mer enn lønnsoppgjørene for veldig mange unge, sier partileder i Høyre, Erna Solberg. Les mer Lukk
– For mange er vendepunktet langt framme
Nestleder Tina Bru tror at de norske rentene kan forbli høyere enn i andre land en god stund framover.
– For mange unge i etableringsfasen ligger vendepunktet i økonomien langt framme. Selv om det kan bli reallønnsvekst, så er det i denne gruppen mange som kjenner på smerten av høye renter. Mange i etableringsfasen har høy gjeld, og rentenivået betyr ofte mer for disse familiene enn lønnsutviklingen, sier hun.
Hun viser til at Støre-regjeringen og SV øker offentlige utgifter med nærmere 26 milliarder kroner i revidert budsjett.
– Verken økt oljepengebruk eller enda høyere rente er det rette svaret for å sikre velferden vår på lang sikt, sier hun.